Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 5 nov 2011 - Anul XVI, nr. 262 (4860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Busuiocul – elixirul tinereţii

Busuiocul este cunoscut ca plantă cu efect terapeutic încă din timpurile fenicienilor, care îi atribuiau proprietăţi magice, multiple. Despre calităţile vindecătoare ale busuiocului, numit ştiinţific Ocimum basilicum, nu se ştiu prea multe lucruri. Busuiocul este un remediu natural pentru tratarea şi vindecarea multor afecţiuni: bronşita, febra, guta, afecţiuni gastrointestinale, dureri de stomac, dezechilibre psihoemoţionale.

Infuzia de busuioc se prepară simplu, turnând o cană de apă clocotită peste o linguriţă de plantă bine uscată şi mărunţită. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se filtrează. Se bea fierbinte pentru tratarea unor afecţiuni respiratorii, cum ar fi: bronşita, virozele respiratorii, tusea convulsivă.

Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă şi în caz de crampe abdominale, infecţii urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, răceli. Consumată zilnic, infuzia ajută la tratarea şi vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentaţie şi este de folos pentru refacerea stomacului după o masă copioasă sau orice alt fel de abuz culinar.

Maceratul la rece, considerat drept un elixir al tinereţii, este recomandat atât bărbaţilor cât şi femeilor, pentru stoparea proceselor de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate.

Se prepară seara, punând la macerat patru linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, într-o cană de apă. Dimineaţa se filtrează şi se bea pe stomacul gol. Este de preferat ca această cură, de două, trei săptămâni, să se facă, mai ales, primăvara, timp în care se recomandă şi o alimentaţie bazată pe crudităţile specifice anotimpului.

Pulberea de busuioc îmbunătăţeşte starea psihică, de aceea se recomandă, mai ales, în asteniile de sezon.

Cercetătorii încă nu au reuşit să explice ştiinţific efectele busuiocului asupra stărilor emoţionale, dar s-a constatat că această plantă are acţiune înviorătoare, uşor euforizantă şi echilibrantă, fiind un remediu frecvent utilizat în terapia stărilor depresive. Busuiocul ajută şi în insomnie. Mai eficient este amestecul de pulbere de busuioc şi sunătoare, în cantităţi egale. Astfel, se combină efectul calmant al sunătoarei (plantă ce împiedică descompunerea serotoninei, hormonul bunei dispoziţii) cu cel euforizant al busuiocului. Se fac cure de 30 de zile, câte o linguriţă, 1,5 g, de patru ori pe zi. Pulberea se ţine zece minute sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă.

 

Mihai Marius MOISOIU

psiholog
terapeut – terapii alternative
tel: 0753937223
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Busuiocul – elixirul tinereţii.
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Busuiocul – elixirul tinereţii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei