Angelica este una dintre plantele considerate în unanimitate de tradiţiile populare ale diferitelor popoare europene şi asiatice adevărate panacee în terapia naturistă. Numele plantei evocă, de altfel, legătura existentă între plantă şi fiinţele de lumină din lumile invizibile – îngerii. Planta înfloreşte în preajma praznicului Sfântului Arhanghel Mihail şi în tradiţia românească este denumită semnificativ iarba celor şapte îngeri sau îngerica, despre care se ştie că are puterea de a atrage protecţia îngerilor. Se spune, de pildă, că „ea poate fi culeasă şi administrată spre vindecare numai de către oamenii cu cugetul şi sufletul curate. Dacă se apropie de ea un om vicios, îşi pierde forţa, pentru că îngerii pleacă din preajma ei. În mai multe zone ale ţării, era apreciată şi folosită pentru că „fereşte de strigoi”, sau pentru că „alungă duhurile necurate”, pentru a-i ajuta pe cei ce au coşmaruri, pe cei afectaţi de depresie, astenie, isterie, etc. În mediul rural, angelica se pune în apa de baie copiilor care plâng fără motiv, pentru a întoarce la ei, astfel, îngerul păzitor. În Ardeal, seminţe şi tulpini de angelică macerate în ţuică sunt un remediu tradiţional pentru dureri de stomac, răceli şi gripe, reumatism, indispoziţie şi depresii cauzate de vremea friguroasă şi rea. Denumită şi „elixirul tinereţii”, administrată bătrânilor, poate să redea acestora vigoarea şi speranţa de viaţă la vârsta senescenţei.
Angelica era considerată în Evul Mediu un adevărat panaceu. În secolul al VII-lea, de exemplu, este consemnată salvarea de la moarte a unui întreg oraş, în timpul unei epidemii de ciumă, cu ajutorul angelicăi.
Angelica era la mare cinste alături de busuioc, pentru efectele sale de curăţire a sufletului şi orientarea minţii către cele sfinte, ea intrând şi în componenţa diverselor elixiruri ce erau utilizate în mănăstirile benedictine. În Irlanda există obiceiul spălării copiilor cu apă de angelică, similar întrucâtva folosirii apei sfinţite, cu rolul de ai purifica de posibilele influenţe negative şi a le întări sănătatea.
Angelica este singura „legumă” din dieta eschimoşilor şi este utilizată pentru a creşte rezistenţa psihică şi fizică, pentru a revitaliza întregul organism, a combate spasmele şi oboseala, a preveni stările depresive. Este foarte utilă iarna şi îi ajută pe aceştia să se apere de bolile microbiene şi virotice.
Iată lista numeroaselor boli în care angelica are un efect curativ constatat: stări depresive, astenie, isterie, afecţiuni psihosomatice, nevroze, psihoze, stări de confuzie mentală, dezvoltare mentală deficitară la copii, dificultate de memorare şi concentrare, astenie intelectuală, tulburări psiho-somatice, oboseală generală, balonări, meteorism, colită de fermentaţie, de putrefacţie, digestie dificilă, anaciditate gastrică (stimulează secreţiile gastrice), anorexie, dispepsii, anemie, rahitism, boli hepatice, bronşite, gripă, tulburări de ciclu menstrual sau dereglări hormonale diverse (acnee, hirsutism, depozite adipoase în exces), scleroză în plăci.
Mihai Marius MOISOIU
psiholog
terapeut – terapii alternative
www.onlinetherapym.com
www.terapiacuplului.ro
tel : 0753937223