Un studiu suedez a stabilit în premieră o legătură între poluanţii chimici şi ateroscleroză, o maladie caracterizată prin îngroşarea arterelor care provoacă boli cardiovasculare, informează AFP.
Se ştie de multă vreme că poluanţii precum dioxinele, pesticidele şi policlorobifenilii (PCB, folosiţi ca uleiuri electroizolante în industria electrotehnică) se acumulează în ţesutul adipos şi de-a lungul pereţilor interni ai arterelor.
Însă studiul publicat în Environmental Health Perspectives este primul care a demonstrat o legătură între expunerea la aceşti agenţi poluanţi şi riscul de ateroscleroză.
Studiul, la care au participat 1.000 de suedezi din oraşul Uppsala, a constat în măsurarea nivelului de poluanţi din sânge şi evaluarea stării de sănătate a arterelor cu ajutorul ultrasunetelor.
Autorii au stabilit că persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de agenţi poluanţi în sânge aveau cele mai îngroşate artere şi prezentau cele mai multe semne de acumulare de grăsimi pe pereţii acestora.
"Concluziile arată că expunerea de durată la poluanţii organici din mediu poate provoca ateroscleroză şi conduce la deces cauzat de maladii cardiovasculare", a declarat profesorul Lars Lind, de la Departamentul de ştiinţe medicale din cadrul Universităţii din Uppsala.
"În Suedia şi în numeroase ţări din lume, multe dintre aceste substanţe sunt în prezent interzise, însă având în vedere că termenul lor de valabilitate este mare, ele pot fi încă prezente în mediu", a spus profesorul Monica Lind, de la Karolinska Institutet, din Stockholm, unul dintre autorii acestui studiu.
"Ingerăm aceşti agenţi poluanţi din alimente, îi stocăm în organism, iar nivelul lor creşte în timp", a mai spus aceasta.
(18 oct 2011, 14:20:13