Oamenii care sunt susceptibili din punct de vedere genetic să dezvolte maladii cardiace pot scădea acest risc printr-un consum mare de fructe şi legume crude, potrivit unui studiu publicat în PLOS Medicine.
Autorii acestui studiu spun că cinci porţii de fructe şi legume crude consumate zilnic pot reduce acţiunea negativă a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 - care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoşi europeni - vinovată de apariţia maladiilor cardiace.
Potrivit acestora, dietele alimentare sănătoase scad efectele acestei gene.
La acest studiu au participat 27.000 de persoane, din Europa, China şi America Latină.
Rezultatele studiului sugerează că persoanele cu risc genetic mare - purtătoare ale variantelor genei 9p21 - care au adoptat o dietă bogată în fructe şi legume crude au prezentat ulterior probabilităţi de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.
Această dietă ar trebui să includă fructe şi legume proaspete sau congelate, fructe uscate, precum stafide, curmale, smochine, fructe şi legume conservate, preparate pe bază de fructe şi legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe şi legume, leguminoase (fasole boabe, linte, năut), informează bbc.co.uk.
Autorii studiului, cercetătorii de la McMaster University şi McGill University, din Canada, spun că încă nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogată în fructe şi legume reduce efectele negative ale acestei gene.
"Relaţia dintre dietă şi gene este adesea foarte complicată şi încă nu avem multe răspunsuri, dar mesajul pare să fie simplu - o dietă bogată în fructe şi legume constituie o veste bună pentru sănătatea inimii noastre", au declarat autorii acestui studiu.