luni, 10 oct 2011 - Anul XVI, nr. 239 (4837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Un mecanism genetic, o potenţială cauză a autismului

Cercetătorii americani au descoperit un mecanism genetic - prin manipularea genetică a unor şoareci, ale căror simptome seamănă cu simptomele copiilor autişti - care ar putea să explice felul în care se declanşează autismul, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite, informează AFP.

Acest studiu a arătat în premieră că cei care moştenesc un număr mai mic de copii ale anumitor gene (decât ar fi trebuit, n.r.) au simptome care seamănă cu cele provocate de autism la copii, au explicat autorii lucrării, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

În 2007, profesorul Michael Wigler, de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), a constatat că, în cazul unor copii autişti, o mică parte din anumite gene de pe cromozomul al 16-lea a fost ştearsă. Această parte afectează 27 de gene într-o regiune a genomului denumită 16p11.2.

Această "amputare" genetică din cauza căreia copiii moştenesc o singură copie a acestui grup de gene reprezintă una dintre variaţiile genetice cel mai des întâlnite în cazul autismului, au precizat autorii.

"Am avut astfel instrumentele necesare pentru a verifica dacă schimbări ale numărului de copii ale genelor descoperite la copiii autişti provoacă simptomele cunoscute", a explicat Alea Mills, profesor la CSHL, principalul autor al studiului.

Creând un model animal cu şoareci programaţi să devină "autişti" cu ajutorul unei tehnici denumite inginerie cromozomială, Alea Mills a arătat pentru prima dată că prin moştenirea unui număr mai mic de copii ale acestor gene se obţin simptome care seamănă simptomelor cauzate de autism la copii.

Şoarecii modificaţi genetic pentru a prezenta aceeaşi anomalie pe cromozomul 16p11.2 - amputarea unui grup de gene care corespund celor prezente la oameni - a prezentat o varietate de comportamente asemănătoare din punct de vedere clinic celor prezentate de autiştii umani.

Aceşti şoareci au prezentat astfel o serie de comportamente specifice autismului: hiperactivitate, dificultăţi de adaptare la un mediu nou, deficit al somnului şi comportamente repetitive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un mecanism genetic, o potenţială cauză a autismului.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un mecanism genetic, o potenţială cauză a autismului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei