Tigăile de fontă pot părea demodate, dar sunt foarte utile în bucătăria modernă: conduc foarte bine căldura, pot fi folosite atât pe aragaz, cât şi în cuptor şi rezistă cel puţin patru decenii. Iată în plus trei motive pentru care este mai sănătos să găteşti în tigaia de fontă, potrivit Yahoo Shine.
1. Poţi folosi mai puţin ulei
Luciul pe care îl au vasele de fontă arată că sunt antiaderente şi poţi folosi mai puţin ulei pentru a prepara cartofi crocanţi sau pui. Pentru a da acel luciu suprafeţei tigăii, pune un strat gros de sare şi unul de peste un centimetru de ulei şi lasă pe foc tigaia până iese fum. Goleşte apoi tigaia şi foloseşte un pumn de şerveţele de hârtie pentru a freca interiorul vasului până este complet netezit. Pentru curăţarea vaselor de fontă nu folosiţi niciodată săpun. Frecaţi cu o perie şi cu apă fierbinte şi apoi ştergeţi vasul până este perfect uscat.
2. Fonta nu conţine chimicale, spre deosebire de alte materiale antiaderente
Stratul de la suprafaţa interioară a vaselor antiaderente conţine perfluorocarburi (PFC), substanţe care au fost asociate problemelor la ficat, cancerului, unor probleme de dezvoltare, dar şi menopauzei timpurii. PFC-urile sunt eliberate prin fum, când tigaia este încinsă, sau pot fi îngurgitate când suprafaţa tigăii este zgâriată. Tigăile de fontă, atât cele obişnuite, cât şi cele căptuşite cu un strat de ceramică, reprezintă astfel o alternativă sănătoasă la celelalte vase antiaderente.
3. Gătitul în fontă conferă fier mâncării
Fonta nu eliberează substanţe chimice nocive în mâncare, dar poate elibera cantităţi de fier. Lipsa fierului este o problemă larg răspândită în toată lumea, în special în rândul femeilor. Pregătirea mâncării, în special a unui preparat acid precum sosul de roşii, într-un vas de fontă, îi poate spori conţinutul de fier cu până la de 20 de ori.