Un studiu recent a făcut cunoscut faptul că dependenţa de mâncare este o boală în adevăratul sens al cuvântului. Altfel spus, dependenţa de alimente este o maladie uşor identificabilă, care prezintă simptome clinice bine definite şi care se caracterizează printr-un profil psiho-comportamental asemănător cu cele prezente în cazul bolilor „convenţionale” asociate abuzului de droguri, alcool sau medicamente.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători coordonată de profesoara Caroline Davis, de la Universitatea York din Toronto, sugerează faptul că persoanele care devin dependente de alimente sunt, de fapt, dependente de ideea de a mânca, motiv pentru care dezvoltă modele compulsive de consum, foarte asemănătoare cu cele ale dependenţilor de droguri şi alcool.
„Ceea ce noi am descoperit se va dovedi de mare ajutor în demersul de dezvoltare a unor abordări personalizate de tratament pentru oamenii care se confruntă cu problema îngrăşării excesive, cauzată de mâncatul fără control”, a explicat Caroline Davis.
În perioada experimentelor care au dus la formularea acestor concluzii, oamenii de ştiinţă au evaluat un grup de persoane obeze - atât femei, cât şi bărbaţi. Metodele şi criteriile de apreciere aplicate au fost cele recomandate de Asociaţia Psihiatrică Americană şi folosite în centrele medicale din Statele Unite pentru
diagnosticarea dependenţei de droguri. După efectuarea evaluării, subiecţii au fost împărţiţi în două categorii - persoane dependente de mâncare şi persoane care nu prezintă o astfel de dependenţă.
Cercetătorii au constatat că nu au existat diferenţe prea mari în ceea ce priveşte vârsta şi masa corporală a subiecţilor din cele două categorii. În schimb, persoanele dependente de mâncare au manifestat o tendinţă crescută de a fi afectate de tulburări de alimentaţie şi de depresie. În plus, aceste persoane au prezentat mai multe simptome ale tulburării comportamentale cunoscute sub numele ADHD (deficit de atenţie / tulburare hiperkinetică), care se manifestă prin imposibilitatea de menţinere a concentrării asupra unui anumit subiect sau unei anumite acţiuni şi care poate avea consecinţe psihologice, sociale, economice negative pe termen lung. Oamenii de ştiinţă au constatat că dependenţii de alimente sunt caracterizaţi cu toţii de trăsături de personalitate impulsive, prezintă o sensibilitate senzorială deosebit de mare, care se manifestă în special în legătură cu simţul gustului, şi sunt mai predispuşi la a apela la mâncare pentru a se calma şi a se linişti în situaţiile de tensiune.
(16 sep 2011, 11:29:56