Candida albicans, ciuperca aflată la originea uneia dintre cele mai comune infecţii nosocomiale, este capabilă să-şi modifice pereţii celulari pentru a împiedica acţiunea medicamentelor, descoperire care poate contribui la punerea la punct a unor tratamente mai eficiente, transmite AFP.
Candida albicans, o ciupercă larg răspândită, provoacă în general doar infecţii vaginale sau orale. Însă, ea este la originea celei de-a patra cea mai comună infecţie nosocomială (infecţii contractate în perioada în care pacientul este spitalizat), prin intermediul cateterelor, protezelor sau dispozitivelor cardiace, în cazul bolnavilor al căror sistem imunitar este slăbit de un cancer, HIV sau care au suferit un transplant de organe.
Candida albicans este capabilă să-şi modifice pereţii celulari pentru a împiedica acţiunea medicamentelor. În cazul celor mai severe infecţii, jumătate dintre pacienţi mor.
Cercetătorii au reuşit să descopere mecanismul utilizat de ciupercă pentru a se fixa de celule şi a le coloniza, graţie unei părţi dintr-o proteină, ALS adezina. Aceasta îi dă posibilitatea ciupercii de a se înmulţi în organism, ceea ce face ca infecţia să devină şi mai periculoasă, a spus Ernesto Cota, biolog la Imperial College din Londra.
Echipa lui Ernesto Cota a utilizat sisteme de scanare sofisticate pentru a studia structura acestei proteine. Cercetătorii trebuie acum să testeze nişte produse experimentale pe eşantioane cu această ciupercă, pentru a vedea dacă o pot împiedica să se fixeze pe celulele umane.
Studiul despre această descoperire a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).