Mai rar folosit în dieta zilnică însă cu proprietăţi curative deosebite, mango prezintă numeroase beneficii asupra sănătăţii organismului: reduce colesterolul, întăreşte sistemul cardio-vascular, reduce plasticitatea vasculară, are un puternic efect antioxidant şi imunostimulator, scade riscul apariţiei cancerului, mobilizează grăsimile, este detoxifiant, ajută vederea, are efecte antistres. Mango mai conţine fitoelemente care influenţează pozitiv starea de sănătate şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Acesta este folosit în probleme legate de bilă. Întăreşte secreţia intestinală şi fortifică ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, răcoritor. Înviorează trupul, ajută la redarea poftei de mâncare, întăreşte muşchiul inimii. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub formă de infuzie sau uscate şi pisate (2 linguriţe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.
Mango este recunoscut pentru conţinutul său de antioxidanţi şi carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajută mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului şi a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu angină, colesterol ridicat, boli de inimă sau acnee.
Fructele de mango au o acţiune puternică asupra sistemului nervos central, generând, prin conţinutul lor de fosfor şi acid glutamic, un efect protector asupra nervilor. Prin aportul său de potasiu, acest fruct favorizează echilibrul activităţii cardiace.
Datorită conţinutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc să slăbească, având şi deosebite proprietăţi remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment eficient celor care doresc să scape de câteva kilograme. Două-trei fructe consumate înainte de masă oferă senzaţia de saţietate, aportul alimentar putând fi apoi redus. Un fruct conţine peste 3 grame de fibră, care nu numai că scade nivelul colesterolului dar ajută şi digestia. În plus, studiile au aratat că ajută la scăderea în greutate, nu doar datorită fibrei, ci şi graţie conţinutului mare de apă. În acelasi timp, fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferă de o carenţă de fibre. Fructele conţin şi compusul unic numit mangiferina, ce se găseşte doar în fructul de mango şi care este un puternic antiinflamator, antidiabetic şi antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecţie a organismului împotriva virusurilor.
Un mango conţine 96% din cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C, care protejează sistemul imunitar, inima şi vederea, asigură sănătatea pielii, menţinând-o tânără mai mult timp. Bogat în Vitamina B6, care ajută sistemul imunitar, mai ales la bătrâneţe, fructul de mango reduce riscul formării calculilor renali la femei şi previne bolile cardiovasculare. În plus, Vitamina B6 îmbunătăţeste funcţionarea creierului şi diminuează simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai că previne formarea cheagurilor de sânge, dar menţine oasele sănătoase, diminuând riscul de fracturi. Magneziul conţinut în mango este esenţial pentru funcţionarea sistemului nervos, musclar şi cardiovascular. Studiile au arătat că magneziul joacă un rol important în scăderea presiunii arteriale, în scăderea în greutate şi în reducerea riscului de sindrom metabolic.
Chiar dacă are mult zahăr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge nu va creşte brusc după ce fructul a fost consumat. Fructele de mango protejează organismul împotriva cancerului de prostată, colon, sân şi de leucemie, deoarece conţin cea mai eficientă substanţă în lupta împotriva cancerului de sân şi colon, şi anume antioxidanţii poli-fenolici.