Cele mai noi studii ale specialiştilor au demonstrat că lumânările parfumate au efecte secundare asupra sănătăţii noastre, putând fi la fel de dăunătoare ca şi ţigările.
Cercetările au arătat faptul că unele lumânări parfumate emană un fum la fel de toxic pentru organism ca şi cel de ţigară, informează Daily Mail.
Lumânările din ceară de albine sau soia, sigure
Potrivit specialiştilor, deoarece lumânările sunt aprinse în camere mici şi neaerisite, precum băile, chimicalele împrăştiate în încăpere rămân acolo, putând creşte riscul de astm, eczeme şi alte probleme ale pielii.
În această categorie nu intră lumânările care au la bază ceara de albine sau soia, ci cele care sunt mult mai ieftine ne afectează grav sănătatea.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii americani au ars în laborator mai multe lumânări, observând astfel că printre chimicalele eliberate s-au aflat, în cantităţi mari, substanţe cancerigene sau care determină apariţia atacurilor de astm, cum ar fi benzenul şi toluenul.
Lumânările sintetice ne pun sănătatea în pericol şi după ce sunt stinse
Specialiştii spun că nu doar ceara este periculoasă, ci şi parfumurile sintetice şi vopselele folosite pentru a emana parfum, spre deosebire de cele din ceară naturală sau soia care conţin parfumuri naturale şi uleiuri esenţiale. Potrivit experţilor, majoritatea lumânărilor vândute în magazine, inclusiv cele parfumate, sunt făcute din parafină transparentă, un produs secundar al petrolului.
Cercetătorii spun că aceste obiecte nu ne pun sănătatea în pericol numai atunci când ele ard, ci şi după ce sunt stinse. Odată ce o lumânare a fost aprinsă, particulele arse pot rămâne în aer timp de câteva ore. Uneori, funinginea emanată de lumânări poate conţine zinc, cositor, plumb şi cadmiu, substanţe dăunătoare organismului.