Renunţarea la fumat până în a doua lună de sarcină îi permite unei femei să nască un bebeluş cu o greutate similară cu cea a bebeluşilor mamelor nefumătoare, potrivit unui studiu britanic prezentat, miercuri, într-o conferinţă despre fertilitate, la Stockholm (Suedia).
"Când aflaţi că sunteţi însărcinate, nu este niciodată prea târziu pentru a face ceva ca să renunţaţi la fumat", a declarat Nick Macklon, profesor de obstetrică-ginecologie la Universitatea Southampton din Marea Britanie.
"Dacă vă lăsaţi de fumat, puteţi avea un bebeluş cu aceeaşi greutate la naştere ca cel pe care l-aţi avea dacă nu aţi fi fumat niciodată", a adăugat Macklon, explicând că greutatea la naştere este un factor important pentru a prezice starea de sănătate pe termen lung.
"Dar, dacă veţi continua, acest lucru va avea un impact major asupra greutăţii copilului dumneavoastră", a completat autorul studiului.
Cercetările profesorului Macklon, prezentate la conferinţa anuală a European Society of Human Reproduction (ESHRE), au la bază dosarele medicale a 50.000 de femei însărcinate din Southampton, înregistrate între anii 2002 şi 2010.
Medicii ştiu de mult timp faptul că fumatul dăunează grav sănătăţii fetusului, însă, potrivit acestui specialist britanic, studiul prezentat la Stockholm este cel mai mare dintre cercetările din acest domeniu, iar el a demonstrat că renunţarea la fumat ameliorează sănătatea bebeluşului.
Potrivit acestui studiu, femeile care renunţă la fumat înainte de a şaptea sau a opta săptămână de sarcină nasc bebeluşi ce au o greutate medie cu 300 de grame mai mare decât cele ale bebeluşilor născuţi de mame care au fumat în timpul sarcinii.