Femeile care nu fumează prezintă un risc crescut de a deveni obeze şi de a muri din cauza unei afecţiuni asociate obezităţii, este concluzia unui studiu realizat pe un eşantion de 8.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani, prezentat de www.gandul.info.
Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de dr. Dr Laurence Grue, de la NHS Health Scotland, au constatat că 60% dintre nefumătoare erau obeze, spre deosebire de 40% dintre femeile care erau dependente de nicotină şi aveau un indice al masei corporale trecut de 30 (nr. valoare ce este specifică obezităţii).
Cercetătorii au precizat că rata de obezitate în rândul nefumătoarelor era mai crescută în rândul femeilor care aveau venituri mici. Potrivit datelor, dintre acestea, 70% erau obeze sau supraponderale.
Experţii au menţionat că riscul de obezitate este mult mai crescut în rândul persoanelor care s-au lăsat de fumat, comparativ cu cele care nu au fumat niciodată, informează BBC.
În plus, studiul a demonstrat că greutatea a fost un factor în moartea prematură.
Cu toate acestea, profesorul Johan Mackenbach de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam a precizat că fumatul măreşte mai mult riscul de mortalitate decât obezitatea.
Potrivit statisticilor de specialitate, în China, Japonia şi în unele ţări africane procentul persoanelor care suferă de obezitate este mic, sub 5%, în Statele Unite, 30% dintre adulţi sunt consideraţi obezi, respectiv 60 de milioane de persoane. Datele mai arată că, în Europa, recordul la obezitate este deţinut de Marea Britanie cu 23%, faţă de Germania cu 12% şi Italia cu 8%. În ultimii ani, obezitatea apare din ce în ce mai des în rândul copiilor. Astfel, cifrele OMS arată că la nivel mondial există 22 de milioane de copii obezi cu vârsta sub cinci ani. Obezitatea infantilă tinde să ia proporţii alarmante în Uniunea Europeană, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali, iar numărul acestora creşte anual cu 400.000.
Medicii afirmă că dieta bogată în zaharuri şi grăsimi "rele" şi sedentarismul sunt principalele cauze ale apariţiei acestei maladii, care la rândul ei este principala cauză a unor afecţiuni cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi unele forme de cancer.