Migrena este o cefalee (durere de cap) ce se manifestă sub forma unor crize acute; de obicei pe o jumătate a capului, având caracter periodic şi fiind însoţită de tulburări vegetative şi senzoriale variate. Ea se manifestă ca o durere insuportabilă, pornită din regiunea oculară spre ceafă. Este pulsatilă, zvâcnitoare, însoţită de greţuri, vărsături, apatie şi, mai rar, lăcrimare, rinoree, paloare sau roşeaţă a feţei. După perioada de criză, se manifestă pentru o perioadă o stare de oboseală sau chiar de somnolenţă.
Plante utilizate:
Busuiocul se foloseşte sub formă de infuzie preparată din 5 g de plantă la o cană cu apă; se consumă după masă.
Muşeţelul se foloseşte sub formă de infuzie din 20-30 g flori la un litru apă (8-10 flori la o cană); se consumă 1-2 căni pe zi.
Ciuboţica cucului se utilizează prin administrarea unei infuzii din flori, 6 g la o cană cu apă fiartă; se beau 1-2 cani pe zi.
Bănuţeii sunt indicaţi în special în migrenele declanşate de emoţii; se foloseşte sub formă de macerat la rece (5-6 linguri de plantă proaspătă - flori şi frunze - într-un litru de vin alb) se recomandă 1-3 linguri pe zi.
De asemenea, frunzele de viţă roşie se utilizează zdrobite şi aplicate sub formă de cataplasmă locală.
Atenţie la alimentaţie!
Alimentaţia dezechilibrată, carenţele în principii nutritive naturale creează un dezechilibru energetic care prejudiciază sistemul neurovegetativ. Se vor evita alimentele ce pot constitui un sensibilizator alergic (concentrate de zeamă de carne, ciocolata, brânzeturi fermentate, bere, vin roşu). Se recomandă consumul de vegetale, fructe, cereale, tărâţe, pentru asigurarea tranzitului intestinal şi evitarea constipaţiei (în special la femei, în perioadele ce preced menstrele sau pe durata acestora). Aceste măsuri privesc şi copiii, dat fiind că primele crize ale migrenei clasice apar înainte de 15 ani, alteori chiar în primii ani de viaţă (cazul migrenei infantile).
Se va renunţa la alcool, tutun şi cafea, mai ales în cazul crizelor rezistente la tratamentele de orice fel.
Trebuie evitate alimentele ce se presupune că au un rol în producerea migrenei, iar pentru a vă întări sistemul nervos vă recomandăm: ţelină (rasă) 75g/zi, morcov 150g/zi, grâu integral măcinat 150-200g/zi, lapte de capră 150ml/zi,polen 20g/zi.
Unele plante medicinale au efect vasodilatator cerebral şi acţiune specifică antimigrenoasă: rostopască, muşeţel, ciuboţica-cucului, păducel, tei, rozmarin, busuioc, bujor, angelică, măceşe. Plantele se macină fin şi se amestecă câte 5 plante în cantităţi egale (câte 100g din fiecare). Administrare: 1 linguriţă (5g) din fiecare amestec de 5 plante de 4 ori pe zi. Se ţine sublingual 15 min., apoi se înghite cu apă şi se ia următorul amestec.
Tehnică inedită de vindecare a migrenelor, sonoterapia
O tehnică inedită de vindecare este cea cu ajutorul emisiei sonore a unor vocale sau sunete speciale (sonoterapia). Este indicat să realizați această tehnică la cel puțin două ore după ce ați mâncat. Vă aşezaţi pe scaun, cu coloana vertebrală dreaptă. După o inspiraţie completă se rosteşte tare, cu intonaţie, sunetul „I”, realizându-se astfel un expir prelungit, până la epuizarea completă a aerului din plămâni. Tehnica se realizează timp de 20 minute pe zi, într-o stare de interiorizare. La finalul tehnicii este necesar să vă relaxați întreg trupul, timp de 20 de minute.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
tel: 0753937223
e-mail: training.reality@gmail.com