Obezitatea sau chiar depăşirea cu puţin a greutăţii normale are efecte devastatoare pentru creier. Nu numai că alterează structura fizică a acestuia, provocând pierderi de memorie şi un risc crescut de demenţă, însă poate îmbătrâni prematur materia cenuşie.
Obezitatea poate afecta modul în care gândim, afectând judecata şi făcându-ne să poftim la şi mai multe alimente calorice. În concluzie, căutăm un aliment aşa cum dependenţii de droguri au nevoie de narcotice, scrie dailymail.co.uk.
Nu doar creierul persoanelor obeze este afectat, ci şi cel al persoanelor care depăşesc greutatea normală cu puţin.
"Problema este că de-a lungul timpului am ajuns să privim alimentele dulci şi grase ca fiind atrăgătoare, deoarece în perioadele de foamete şi lipsă de alimente acestea erau salvatoare. Acum sunt la dispoziţia noastră oricând, şi de aceea am devenit atât de graşi", spune medicul endocrinolog Tony Goldstone.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvăluit că riscul demenţei la vârsta adultă este cu 71% mai mare la persoanele supraponderale şi de patru ori mai mare la persoanele care au fost obeze la vârsta mijlocie. Problema este grăsimea, care duce la micşorarea creierului.
"Ştim că o dietă plină de grăsimi colmatează arterele şi este dăunătoare pentru inimă, însă acest tip de alimentaţie are acelaşi efect şi pentru vasele de sânge din creier", a declarat Paul Thompson, profesor de neurologie la Universitatea din Los Angeles.
Cercetătorii au descoperit că persoanele supraponderale şi obeze au creierul de patru până la opt ori mai mic decât persoanele care au o greutate normală.
"Acest lucru se întâmplă deoarece sângele nu poate ajunge cu uşurinţă la creier, celulele mor, iar efectul este îmbătrânirea prematură a creierului. O persoană pierde în medie 0.5% din creier în fiecare an. Persoanele obeze pierd însă până la 8% din creier, aşa că îmbătrânesc cu 16 ani. Acest lucru nu te omoară, însă este observabil. Zonele afectate de micşorarea creierului sunt cele responsabile cu raţionamentul şi procesarea amintirilor pe termen lung"", spune Paul Thompson.
(25 mai 2011, 12:14:39
Nu cred o iota din citatul de mai sus. Verificati-va sursele ! E aberant