La începutul verii sunt la mare căutare dietele de slăbire care promit rezultate miraculoase în scurt timp.
Însă, potrivit nutriţioniştilor, acestea constituie o capcană. Paradoxal, dietele drastice nu duc la slăbire, ci la îngrăşare suplimentară după perioada de restricţii severe. În plus, apar următoarele riscuri: carenţe nutriţionale, reducerea masei musculare, tulburări hepatice, renale, depresie, informează www.jurnalul.ro.
Dieta pare a deveni teritoriul în care se adună cele mai caraghioase bazaconii. Şi ar fi cum ar fi, pentru că de glume râzi la Teatrul de Revistă "Tănase", dar când regimul alimentar indicat de unii seamănă cu o glumă râzi de propria ta sănătate. Iar când ţi-ai dat peste cap organismul, râsul se transformă în plâns. Că sunt mulţimi de atotştiutori în materie de selecţie la echipa naţională de fotbal şi de alegere a cântăreţilor care să ne reprezinte la Eurovision, că există milioane de păreri legate de politicieni şi de carburatorul de la Dacia Logan, treacă-meargă. Dar că există sfătuitori câtă frunză şi câtă iarba în privinţa regimului alimentar, asta chiar este o gafă zdravănă.
Cura disociată şi anemia
Nu am să înţeleg niciodată cum unii îşi ghidează dieta după curele recomandate de oameni care nu sunt medici. Păi, starea de bine, confortul organismului se sprijină decisiv pe ce mâncăm, iar dacă aici unii inventează tot felul de regimuri alimentare, fără să fie medici cu specialitatea nutriţie, apare riscul să se dea peste cap tot mersul organismului şi nu îl mai repui pe linia de plutire ani lungi. Iată câteva explicaţii despre regimul alimentar ştiinţific date de un om îndreptăţit în aceste comentarii – doctor în medicină Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Cel mai indicat este ca omul să mănânce din toate categoriile de elemente alimentare pentru a-şi hrăni organismul cu toate cele trebuincioase. Important este să se păstreze echilibrul între aceste principii alimentare şi cumpătarea în cantitatea lor. Omul trebuie să mănânce şi glucide, şi proteine, şi grăsimi, şi vitamine, şi oligoelemente, toate fiind necesare zilnic pentru buna funcţionare a organismului.
Cura de slăbire aşa-zisă disociată, în care se recomandă ca o zi să mănânci numai struguri, a doua zi numai salată, a treia zi ouă tari, a patra zi două "firicele" de carne de pasăre, apoi o zi întreagă varză, după care în a şasea zi mazăre, iar a şaptea zi să nu mănânci nimic, asta înseamnă chiar falimentul sănătăţii. Pentru că în fiecare zi te văduveşti de unele elemente indispensabile. Dintr-o cură în care mănâncă orbeşte numai un aliment, omul "face rost" de o anemie cu fier puţin, de o sărăcie în calciu, în magneziu, se topesc muşchii din care se fură proteine. Cel ce s-a supus acestei cure cu câte un aliment exclusiv este şi vlăguit, pentru că dispărând glucidele nu mai există combustibil de producere a energiei.
Pâinea nu e un bau-bau
Iată câteva exemple de consecinţe de-a dreptul dezastruoase. După o cură nebunească de struguri recomandată de nişte neaveniţi, oamenii au ajuns la spital în comă diabetică şi asta pentru că strugurii sunt renumiţi ca foarte bogaţi în zahăr şi această glucoză din struguri se eliberează rapid şi nu poate fi "neutralizată" de insulina pancreasului.
Şi fiindcă tot a venit vorba, cei care dezavuează pâinea ca fiind un bau-bau, o ameninţare la siluetă pentru că îngraşă tare trebuie să ştie că pâinea, deşi are spre 50% carbohidraţi, eliberează lent glucoza, spre deosebire de dulciurile concentrate şi fructele foarte dulci.
Important este să drămuieşti cantitatea de pâine şi să nu o elimini, iar cel mai bine este să mănânci nu franzelă, ci pâine intermediară, pâine neagră, graham. Şi o altă legendă care trebuie dărâmată este că pentru a slăbi este bine să mănânci pâine prăjită. Fals şi iarăşi fals. Când pâinea se prăjeşte, se elimină apa şi se concentrează în carbohidraţi, aceste glucide crescând de la 50% la 80%-90%. Este motivul pentru care omul trebuie să nu facă excese în a consuma snacksuri, adică grisine, biscuiţi, cartofi prăjiţi la pungă.
Restricţii: fructe dulci, lapte
Există o listă de fructe bogate în zahăr, fructe dulci, care ar trebui evitate şi de bolnavii de diabet, dar şi de cei care vor să slăbească. Din categoria fructelor dulci, fac parte, pe lângă struguri, bananele, ananasul, perele pergamot, prunele foarte coapte. De altfel, e bine să alegi chiar din această categorie exemplarele mai crude, mai puţin coapte, fiindcă cele din urmă prin coacere s-au îmbogăţit în zahăr. De exemplu, hai să nu fim prea nemiloşii de la inchiziţie, mai poţi mânca o banană, dar nu din aceea cu pete maronii de atâta coacere. E bine să nu uităm că legumele conţin mai puţin zahăr decât aceste fructe. Revenind la fructe mai puţin bogate în glucide, potrivit pentru diabetici şi obezi este mărul mai acrişor. E bine să te fereşti de pepenele galben, dulce de nu se poate. Dintre citrice cel mai indicat e să mănânci grepfruituri.
Pe lista restricţiilor, fiindcă aduc calorii, se află şi laptele. E bine să consumi ca diabetic sau obez doar 1-2 căni de lapte semidegresat. Poţi să-ţi permiţi a treia cană cu lapte dacă renunţi corespunzător la carbohidraţii din cartofi, orez, mazăre, fasole boabe. Cei mai păcătoşi sunt cartofii prăjiţi, fiindcă pe lângă conţinutul de circa 20% carbohidraţi sporesc caloriile şi prin băile de ulei în care aceştia sunt prăjiţi, îmbibându-se cu lipide. Dacă e vorba să te ospătezi cu cartofi, cea mai bună formă a acestora este cartoful copt.
STIL DE VIAŢĂ. Cura de slăbire nu este o campanie, nu se efectuează pompieristic, ci este o cursă lungă, aşa că alimentaţia raţională trebuie să te preocupe toată viaţa. Nu reduci la zero pâinea, ci o porţionezi. Porţionezi mai ales grăsimile şi dulciurile. Omul poate trăi fără dulciuri, iar zahărul concentrat în prăjituri, dulceţuri înseamnă un dezastru. După cum şi aşa-zisele băuturi răcoritoare colorate sunt o capcană, fiind doldora de zahăr, dar şi de E-uri, coloranţi şi conservanţi. În materie de proteine se umblă la cantitatea şi la calitatea lor. Organismul are nevoie de proteine de calitate. Îi auzi pe unii care doresc să slăbească afirmând că au renunţat complet la carne. Total eronat. Carnea este alimentul care conţine 0 % zahăr. Carnea e singurul aliment fără glucide.
(jurnalul.ro)