Cercetătorii americani au descoperit celulele suşă pulmonare care joacă un rol cheie în regenerarea ţesuturilor plămânilor, potrivit unui studiu ce a fost publicat miercuri, în New England Journal of Medicine.
"Acest studiu a scos în evidenţă pentru prima oară o veritabilă celulă suşă pulmonară care oferă, potenţial, persoanelor ce suferă de maladii cronice ale plămânilor o opţiune de tratament total nouă, regenerând sau reparând părţile avariate ale acestor organe", a declarat medicul Piero Anversa, directorul Centrului de medicină regenerativă din cadrul Hospital Brigham and Women din Boston, principalul autor al studiului.
Aceste celule pulmonare sunt capabile să se regenereze şi să formeze şi apoi să se integreze în structuri biologice multiple ale plămânului, precum bronhiole, alveole şi capilare pulmonare, a precizat acelaşi medic.
Lucrând pe eşantioane de ţesuturi pulmonare prelevate cu ocazia unor intervenţii chirurgicale, savanţii americani au identificat şi izolat celule suşă pulmonare umane înainte de a testa, în eprubetă, funcţiile acestora.
Aceste celule au fost injectate apoi unor şoareci ai căror plămâni erau afectaţi. Cercetătorii au constatat că celulele introduse puteau să se reproducă pentru a crea noi bronhiole, alveole şi capilare pulmonare, capabile de a se integra în structura ţesuturilor existente ale plămânilor acelor şoareci.
"Acestea sunt primele etape esenţiale pentru a dezvolta tratamente clinice pentru pacienţii suferind de maladii pulmonare împotriva cărora nu există niciun tratament", a declarat medicul Joseph Loscalzo de la Hospital Brigham and Women din Boston, coautor al studiului.
Studiul a fost finanţat de National Institutes of Health şi a fost publicat în New England Journal of Medicine din 12 mai.