Consumul de vin roşu este cea mai bună soluţie pentru persoanele care doresc să aibă mintea ageră şi alertă, cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători britanici. Potrivit acestora, polifenolii - compuşi organici care se găsesc din abundenţă în ciocolata neagră şi în vinuri şi care previn formarea radicalilor liberi - au proprietatea de a dilata vasele de sânge, ajutând astfel la o mai bună irigare a creierului. Astfel, creierul primeşte mai mult oxigen şi mai multe zaharuri, datorită cărora poate rezolva operaţiuni matematice şi logice complexe mai rapid şi cu mai multă uşurinţă. Teoria a fost formulată drept concluzie a unui studiu efectuat la Universitatea Northumbria, care şi-a propus să analizeze efectele pe care polifenolii le au asupra funcţiilor cognitive. În cadrul studiului, un grup de adulţi sănătoşi a primit capsule cu resveratrol („ingredientul-minune” din vinul roşu), apoi subiecţii au fost rugaţi să rezolve o serie de teste de logică şi matematică. În timpul rezolvării acestor exerciţii, oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul au realizat scanări ale activităţii cerebrale şi au constatat că suplimentul cu resveratrol a îmbunătăţit fluxul sanguin la nivelul creierului. Potrivit coordonatorului studiului, Emma Wightman, suplimentele cu resveratrol ar putea avea efecte „miraculoase” în cazul persoanelor mai în vârstă, pentru că fluxul sanguin la nivel cerebral scade odată cu înaintarea în vârstă.
Vestea rea pentru amatorii de vin roşu este aceea că suplimentul folosit în timpul studiului conţinea o cantitate de resveratrol pe care organismul o obţine în urma unui consum extrem de mare de vin roşu. Vestea bună este că suplimente cu resveratrol se pot cumpăra de la farmacii, iar rezultatele se pot obţine în urma unui consum regulat de astfel de suplimente.
„Rezultatele studiului nostru mai arată că resveratrolul nu are efecte adverse, ci aduce numai beneficii pentru sănătatea organismului”, au precizat cercetătorii.