Astenia de primăvară se caracterizează printr-o oboseală generală a organismului, surmenaj cronic, însoţită de slăbiciune fizică, fără o cauză concretă.
În lunile martie, aprilie şi mai, multe persoane cu astfel de simptome se prezintă la cabinetele terapeutice, convinse că slăbiciunea psihofizică se datorează unor afecţiuni somatice.
În realitate însă, starea de epuizare fizică şi psihică se explică prin scăderea rezervelor de vitamine şi minerale ale organismului. Încălzirea rapidă a vremii duce la producerea unor hiperfunctii uşoare ale glandei tiroide, micşorarea rezervelor de calciu şi magneziu ale organismului, având drept consecinţă, instalarea unei stări de oboseală.
Terapeuţii ştiu că astenia de primăvară se poate prezenta sub diferite aspecte, exteriorizând simptome în plan psihic, fizic, intelectual sau sexual.
Nu este o întâmplare nici faptul că persoanele de sex feminin sunt cele mai expuse la surmenaj şi oboseală în perioada primăverii.
Terapeuţii susţin însă, că peste această stare de astenie a organismului se poate trece relativ uşor, dacă se introduc în alimentaţie o serie de suplimente naturiste, şi se apelează la exerciţii fizice zilnice moderate, plimbări în aer liber pe jos sau cu bicicleta şi exerciţii de deblocare a meridianelor energetice. La acestea se adaugă un regim alimentar sărac în făinoase şi dulciuri, dar fracţionat în patru sau cinci mese pe zi, cu un consum bogat de fructe şi legume proaspete. Dintre legume sunt recomandate în special morcovi, varza, spanacul, salata, ceapa, usturoiul şi mărarul, iar dintre fructe: caise, prune, struguri, lămâi, portocale, grapefruit, mere, sub formă de sucuri sau salată, consumate cel puţin o dată pe zi. Alte elemente importante în alimentaţie în această perioadă sunt mierea şi preparatele din miere, polen şi propolis. Administrarea de suplimente naturiste ce conţin minerale şi vitamine, în această perioadă, este de preferat să se facă adaptat fiecărui pacient, în funcţie de genul de activitate pe care îl practică şi de eventualele afecţiuni cronice asociate. Administrarea lor trebuie să se facă doar după consultarea unui terapeut şi la indicaţia acestuia.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
tel: 0753937223
e-mail: training.reality@gmail.com