Cât de sănătos este usturoiul s-a tot discutat, însă despre felul în care trebuie să-l consumăm, se ştie prea puţin. Curăţat de coajă şi mâncat ca atare, zdrobit şi adăugat în mâncare, sub formă de pudră sau sub formă de pastilă, potrivit www.csid.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut au ajuns la următoarea concluzie: cu cât usturoiul se află într-o stare mai naturală, cu atât este mai eficient pentru sănătate.
Atât usturoiul întreg, cât şi cel sub formă de mujdei au efecte cardioprotective şi, în cazul unui atac de cord, permit o recuperare mai bună şi mai eficientă a inimii. Aceste lucruri se datorează şi hidrogenului sulfurat conţinut în usturoi, care are un efect de relaxare a vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.
Pudra de usturoi, pe de altă parte, nu este un adevărat substitut al usturoiului proaspăt. Ea nu conţine toate proprietăţile usturoiului întreg şi nici măcar aroma puternică a acestuia. De fapt, pudra este obţinută prin uscarea şi pisarea usturoiului şi, uneori, pentru un plus de aromă, îi sunt adăugate anumite ingrediente artificiale.
Pilulele de usturoi, chiar dacă scad nivelul colesterolului din sânge, au un efect destul de nesemnificativ în comparaţie cu usturoiul natural sau medicaţia obişnuită pentru inimă.
Studiile relevă că, de fapt, capsulele de usturoi nu duc la scăderea tensiunii, a zahărului din sânge sau la prevenirea atacului de inima, cancerului sau formarea cheagurilor de sânge.