Practicarea unor exerciţii de gimnastică, inspirate din artele marţiale chinezeşti Tai-Chi, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii, a stării de dispoziţie şi a tonusului pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă cronică, informează AFP.
Studiul, publicat luni în Archives of Internal Medicine, a fost coordonat de Gloria Yeh, medic la Beth Israel Deaconess Medical Center şi profesor la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard.
În trecut, persoanele suferind de insuficienţă cardiacă cronică erau considerate ca fiind mult prea fragile pentru a putea să practice exerciţii fizice. Până la sfârşitul anilor '80, recomandarea standard a medicilor pentru aceşti pacienţi viza evitarea efortului fizic.
"Rezultatele preliminare ale acestui studiu dau de înţeles că practicile Tai-Chi ar putea avea efecte benefice asupra acestor pacienţi, însă ele nu au fost verificate încă în cadrul unor teste clinice de amploare", au adăugat autorii studiului.
În cadrul acestor teste, medicii americani au monitorizat 50 de pacienţi care sufereau de insuficienţă cardiacă cronică. Pacienţii au efectuat câte o oră de Tai-Chi, de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni.
În cadrului unui al doilea grup de 50 de pacienţi, suferind de aceeaşi afecţiune şi având vârste comparabile, voluntarii au efectuat exerciţiile fizice recomandate în mod uzual pentru aceşti pacienţi, care constau în special în mersul pe jos, timp de şase minute pe zi, de două ori pe săptămână.
La finalul studiului, deşi nu a fost constatată nici o diferenţă în privinţa nivelului de oxigenare a organismului între cele două grupuri, voluntarii care au practicat Tai-Chi au beneficiat de o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii şi a stării lor de dispoziţie.
Aceşti pacienţi au beneficiat şi de o creştere a nivelului de încredere în propriile forţe şi au decis să continue să practice anumite practici Tai-Chi după încheierea perioadei de monitorizare medicală.