Specialiştii au descoperit două noi tulburări de alimentaţie: stilul "mofturos" de mâncare şi obsesia de a consuma exclusiv produse bio, informează Yahoo Health.
Boala "mofturoşilor" sau mâncarea selectivă este atunci când adulţii se limitează la câteva categorii stricte de mâncare. Spre deosebire de cei care suferă de anorexie nervoasă ori bulimie, adulţii mofturoşi nu sunt preocupaţi de imaginea lor sau de numărul de calorii pe care le consumă. Deocamdată, specialiştii nu ştiu dacă aceşti adulţi mofturoşi nu au depăşit încă faza copilăriei sau obiceiurile lor culinare sunt un semn al bolii obsesiv-compulsive. Unii ar putea avea "supergusturi" şi anume un tip de alimente ar putea să le displacă în mod extrem.
Orthorexia a fost identificată în 1997 de medicul Steven Bratman. În latină, "orthorexie" înseamnă "alimentaţie corectă". Astfel, cei care suferă de această tulburare insistă să mănânce doar alimente "pure", evitând alimentele procesate. Anumiţi cercetători susţin că această tulburare este asociată cu tulburările obsesiv-compulsive sau de tip anxios şi susţin că acest stil de viaţă se învecinează cu anorexia nervoasă.
Mofturoşii mănâncă de obicei mâncare în culori fade: paste, brânză sau pizza cu brânză. Alţii, preferă mâncarea care are un anumit gust sau o anumită textură. Pe lângă evitarea mâncării procesate, orthorexicii deseori elimină din dieta lor cofeina, zahărul, sarea sau lactatele.
Pentru mofturoşi, unul dintre riscuri este faptul că acest stil de viaţă duce la carenţe alimentare grave. De asemenea, pentru că sunt extrem de selectivi, aceştia se izolează social şi le este jenă să meargă împreună cu prietenii la restaurant. De asemenea, aceştia tind să îşi ascundă tulburările şi faţă de membrii familiei.
Specialiştii susţin că pentru mofturoşi funcţionează terapia prin care aceştia sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, această terapie fiind aplicată şi copiilor mofturoşi. Terapia cognitivă, pe de altă parte, îi ajută pe cei care suferă de orthorexie să îşi depăşească obsesiile legate de mâncare.