vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ghidul digestiei perfecte - câteva sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive (II)

Uitaţi de regula celor cinci fructe pe zi

Unele persoane găsesc că includerea în dieta lor zilnică a celor cinci fructe sau legume recomandate dăunează stomacurilor lor, fie pentru că ele au un efect laxativ, fie pentru că fibrele din coaja acestor fructe sau legume sunt mult prea brute, afirmă medicul Anton Emmanuel de la fundaţia CORE. "Dacă acesta este cazul cu care vă confruntaţi, nu are nici un sens să vă torturaţi doar pentru a atinge acel ţel", precizează Anton Emmanuel.

 

Nu trebuie să beţi apă în exces

"Se pare că a devenit o adevărată modă să ni se spună să bem trei litri de apă în fiecare zi, însă această recomandare este o mare înşelătorie", afirmă medicul Peter Fairclough de la London Clinic. "Am cunoscut mulţi pacienţi care spuneau că beau în fiecare zi această cantitate recomandată de apă şi cu toate acestea erau în continuare constipaţi".

Apa este absorbită în fluxul sangvin înainte de a ajunge în intestinul gros şi "intestinul gros este acela care determină consistenţa scaunului", a adăugat acelaşi specialist. "Unii oameni au pur şi simplu un tract intestinal mai lent. Acest lucru pare că se moşteneşte din familie. Un pahar de suc de prune pe zi vă ajută să diminuaţi constipaţia", a adăugat Peter Fairclough.

 

Evitaţi medicamentul Ibuprofen

Analgezicele obişnuite, precum codeina şi morfina, sunt renumite pentru faptul că determină constipaţie, explică medicul Anton Emmanuel de la fundaţia CORE. "Ele blochează semnalele durerii, dar în acelaşi timp blochează şi semnalele care îi transmit intestinului să menţină lucrurile în mişcare". Pastilele pentru hipertensiune şi suplimentele de fier sunt alte medicamente care prezintă acelaşi neajuns.

Multe persoane suferind de IBS se plâng de crampe stomacale, cauzate de spasmele muşchiului circular din jurul abdomenului. "Puteţi să preveniţi acest lucru prin evitarea alimentelor iritante, precum cafeaua, grăsimile şi ciocolata", afirmă profesorul Whorwell.

"Evitaţi Ibuprofenul de câte ori este posibil, deoarece el irită intestinul. Dacă nu puteţi scăpa de acest simptom cu medicamentele antispastice uzuale, paracetamolul reprezintă o soluţie mult mai indicată", a adăugat acelaşi specialist. Un alt agent antispastic eficient este uleiul de mentă, disponibil în tablete sau capsule, sau puteţi înlocui cafeaua cu ceaiul de mentă.

 

Probioticele pot fi de folos

Orice persoană interesată de sănătatea stomacului ei ar trebui să se gândească la probiotice, cunoscute şi sub numele de "bacteriile bune", susţine Glen Gibson, profesor de microbiologie la University of Reading.

"Probioticele luptă eficient contra bacteriilor «rele» din intestin şi îmbunătăţesc sănătatea tractului intestinal, ameliorând o serie de simptome precum balonarea şi constipaţia. Căutaţi produse care conţin lactobacilus şi bacteria bifidus.

Un studiu publicat recent în revista Ailmentary Pharmacology and Therapeutics afirmă că femeile care au inclus în dieta lor două iaurturi Activia în fiecare zi au beneficiat de o îmbunătăţire cu 75% a vitezei cu care alimentele efectuează un parcurs complet al tractului digestiv.

Lansaţi o ofensivă preventivă

Dacă ştiţi deja că suferiţi de crampe stomacale după o masă consistentă sau înainte de începerea unui eveniment important, nu trebuie să vă temeţi să luaţi preventiv un medicament antispastic, spune profesorul Whorwell.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru administratea medicamentului Immodium dacă ştiţi că suferiţi de diaree din când în când. "Nu trebuie să aşteptaţi până când problema începe să se manifeste pentru a începe să o trataţi - de fapt, este mult mai bine să încercaţi să o preveniţi încă de la început", spune acelaşi specialist britanic. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să luaţi medicamente fără un diagnostic prealabil, deoarece riscaţi să mascaţi simptomele unei boli mult mai grave.

 

Păstraţi-vă o greutate normală

Dacă sunteţi obez, sunteţi expus în faţa unui risc crescut de a nu mai putea să vă controlaţi mişcările intestinale şi de a deveni incontinent, susţine medicul Anton Emmanuel. "Greutatea suplimentară aplică o presiune enormă asupra pelvisului, care joacă un rol important în menţinerea continenţei, iar forma naturală de literă «S» a intestinului nu va mai putea fi păstrată. Acest lucru accelerează procesul digestiv, cauzând diaree şi incontinenţă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ghidul digestiei perfecte - câteva sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive (II).
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ghidul digestiei perfecte - câteva sfaturi utile pentru calmarea problemelor digestive (II)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei