Apariţia diabetului în jurul vârstei a doua poate scurta viaţa bolnavului în medie cu şase ani, cel puţin acesta este rezultatul unui studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.
Pentru prima dată până acum, un studiu a calculat cu cât este redusă speranţa de viaţă din cauza diabetului de tip 2, afecţiunea asociată cu obezitatea în jurul vârstei mijlocii.
Se cunoaşte deja că diabetul dublează riscul de apariţie a atacurilor cerebrale şi de cord, însă acest nou studiu a arătat că persoanele bolnave de diabet de tip 2 sunt supuse, de asemenea, riscului apariţiei altor afecţiuni precum cancer, boli mintale şi diverse infecţii. În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat informaţiile colectate de la 820.900 de persoane, care au fost monitorizate timp de zece ani.
După eliminarea din analiză a unor factori de risc precum vârsta, sexul, greutatea sau obiceiul de a fuma, cercetătorii au descoperit că persoanele bolnave de diabet sunt supuse unui risc crescut de îmbolnăvire, comparativ cu subiecţii care nu suferă de diabet.
S-a constatat că principalele afecţiuni responsabile pentru scăderea speranţei de viaţă a pacienţilor cu diabet sunt bolile vaselor de sânge - ca, de exemplu, infarctul şi atacul cerebral. Studiul, la care au participat peste 250 de cercetători din 25 de ţări, a sugerat, de asemenea, că persoanele bolnave de diabet riscă mai mult decât altele să moară în urma unei acţiuni autodistructive.
Oamenii de ştiinţă au precizat însă că pentru ca această concluzie să poată fi confirmată mai este nevoie să se facă şi alte cercetări, dintre care unele ar trebui să se concentreze pe găsirea unei eventuale legături între diabet şi depresie. Studiul a adus însă şi veşti bune pentru bolnavii de diabet. Potrivit cercetătorilor, în ultimele patru decenii, riscul de moarte prematură în cazul pacienţilor de diabet a scăzut semnificativ, acest lucru datorându-se medicamentelor antidiabetice mai eficiente.