Prima noastră datorie este să ne autocunoaştem. Fiecare sistem ce are ca scop transformarea fiinţei, pune această condiţie din primul moment. Fără autocunoaştere nu există un progres adevărat.
În primele zile destinate purificării interioare, ne ocupăm de partea practică a introspecţiei sau a autocunoaşterii. Deschideţi-vă un jurnal şi notaţi toate aspectele interioare ce nu se află în armonie Acest jurnal trebuie să va folosească numai dumneavoastră şi nu trebuie să îl arătaţi nimănui. Este un jurnal de control.
În cadrul procesului de analiză a defectelor, traumelor, obiceiurilor, patimilor, instinctelor şi a trăsăturilor urâte de caracter trebuie să fii un observator aspru şi dur faţă de tine. Nu ai voie să fii indulgent sau să înfrumuseţezi nici un defect sau neajuns. Gândeşte-te bine la tine, la viaţa ta, pune-te în anumite situaţii din trecutul tău, cum te-ai purtat în anumite conjuncturi, cum ai reacţionat, cum ar fi trebuit să reacţionezi. Notează toate slăbiciunile tale în cele mai fine nuanţe şi variaţiuni. Cu cât descoperi mai mult cu atât mai bine. Nu este voie să rămână nimic ascuns, indiferent cât de nesemnificative sau mari sunt defectele, oricât de înfricoşătoare ar fi. Practicanţii dotaţi cu o bună capacitate de introspecţie şi o adâncă pătrundere în sufletul lor au descoperit sute de greşeli în cele mai fine umbre.
Spălaţi-vă sufletul, deoarece este necesar să fie curat, să dispară toate negativităţile şi traumele din el. Această autoanaliză e una din cele mai importante pregătiri!
Multe sisteme de armonizare interioară o neglijează având astfel un rezultat nesatisfăcător în practica exerciţiilor fizice. Aceasta pregătire sufletească este cea mai importantă pentru echilibrul interior, fără de care nu este posibil un progres constant.
Lucrul în cadrul sesiunilor de efectuare a exerciţiilor de armonizare a sănătăţii, este necesar să fie zilnic însoţit de un exerciţiu de introspecţie, ce trebuie să fie efectuat seara şi dimineaţa (minim 10 minute şi maxim 30 de minute ). Dacă vă rămân în timpul zilei câteva momente libere le folosiţi şi pe acestea, este indicat să vă gândiţi intensiv pentru a mai identifica şi alte defecte ascunse, iar dacă le descoperiţi le scrieţi imediat pe hârtie pentru a nu uita nici unul din ele, indiferent când şi unde daţi peste un astfel de defect. Nu vă grăbiţi cu însemnările imediat, în cadrul a doar câteva zile. Dacă nu reuşiţi în cursul unei săptămâni să descoperiţi toate defectele mai dedicaţi încă o săptămână acestui lucru, până când aşa numitul registru al deficienţelor comportamentale, de gândire, al dezechilibrelor emoţionale este complet.
În acest fel, autoanaliza zilnică realizată cu ajutorul jurnalului de control, vă va ajuta să vă transformaţi şi să vă îmbunătăţiţi pe plan moral. Fără o dezvoltare continuă a planului moral, efectele pozitive ce trebuie să apară la nivelul sănătăţii psihofizice, ca urmare a efectuării constante a exerciţiilor fizice, vor întârzia să apară.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
Tel: 0753937223
e-mail: training.reality@gmail.com