Persoanele care consumă zilnic o cantitate mai mare de 355 de mililitri de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creştere a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut în Hypertension şi publicat de bbc.co.uk.
Cercetătorii spun că tensiunea arterială creşte direct proporţional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic.
Se pare că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură îndulcită cu zahăr, atât în cazul sucurilor acidulate cât şi al celor fără acid, potrivit rezultatelor unui studiu - realizat de cercetători britanici şi americani - la care au participat 2.500 de voluntari.
Băuturile răcoritoare light nu au acelaşi efect
Mecanismul care provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este încă unul clar, dar specialiştii cred că excesul de zahăr din sânge afectează activitatea vaselor sangvine şi nivelul de sare din organism.
Băuturile răcoritoare light nu par a pune astfel de probleme.
În patru ocazii separate, participanţii la studiu, cu vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani, au fost rugaţi să scrie ce au mâncat în precedentele 24 de ore, să facă o analiză de urină şi să indice nivelul tensiunii arteriale.
Astfel, persoanele care beau zilnic mai mult de o doză de băutură răcoritoare îndulcită cu zahăr consumau cu circa 397 de calorii mai mult decât ceilalţi.
Pentru fiecare doză suplimentară de suc, valoarea sistolică a tensiunii sângelui creştea, în medie cu 1,6 mm coloană de mercur iar cea diastolică, cu 0,8 mm col Hg.
Efect potenţat şi de consumul mare de sare
Totodată legătura dintre băuturile îndulcite cu zahăr şi hipertensiune era mai puternic în cazul persoanelor care consumau şi multă sare.
La nivel general, persoanele care consumau multe băuturi îndulcite cu zahăr păreau a avea o dietă alimentară mai puţin sănătoasă şi o greutate peste medie, comparativ cu ceilalţi. Însă chiar şi după ce au fost luaţi în considerare factori precum greutatea şi înălţimea, nivelul tensiunii arteriale era tot ridicat.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc cardiac. Astfel, persoanele cu o tensiune arterială de 135 mm col Hg cu 805 mm col Hg prezintă de două ori mai multe riscuri de a suferi un infarct sau accident cerebral faţă de o persoană cu o tensiune arterială de 115 mm col Hg cu 75 mm col Hg.