Ritmul de muncă din zilele noastre, lipsa mişcării şi tendinţa spre o dietă haotică şi nesănătoasă fac ca toate mecanismele naturale de luptă în faţa stresului să fie slăbite ca putere de acţiune.
Exerciţiile de armonizare a sănătăţii sunt un bun somnifer şi o pastilă anti-stres. Foarte mulţi terapeuţi le recomandă - în loc de medicamente - pentru depresiile uşoare.
Primul exerciţiu prezentat în acest articol constă în destinderea cât mai amplă a muşchilor abdominali, a căror contracţie amplifică cel mai adesea senzaţia de panică şi alimentează stările depresive. Aşezaţi, spre exemplu, o revistă pe abdomen (pentru a percepe, astfel cât mai bine ritmul respirator) şi apoi plasaţi o mână pe frunte. Progresiv, fără a forţa absolut deloc, acceleraţi ritmul respiraţiei. Toracele trebuie să rămână atunci imobil, mişcându-se însă doar diafragma. Faceţi o pauză şi după aceea repetaţi exerciţiul de 7 ori. Datorită faptului că muşchii abdominali sunt, după cele 7 execuţii, relaxaţi, respiraţia devine astfel mai amplă şi mai profundă. Ca urmare, creşte concentraţia oxigenului în sânge şi totodată scade nivelul dioxidului de carbon, care întreţine senzaţia de anxietate.
Această tehnică poate fi compensată cu o altă metodă foarte uşoară care vă va permite să vă calmaţi în situaţii limită ce pot genera panică, când sunteţi mânioşi sau în momente de surescitare nervoasă (momentele în care sunteţi chemaţi la un interviu sau vă aflaţi într-un blocaj rutier, pe o şosea cu un trafic aglomerat). Realizaţi o inspiraţie amplă şi profundă, şi apoi expiraţi la fel de profund, emiţând cu voce tare un sunet moderat ca şi intensitate, de genul "Huuu!". Această evacuare bruscă face ca aerul care stagna în plamâni să fie expulzat brusc. Apoi inspiraţi şi expiraţi din nou, dar foarte încet, până când eliminaţi în felul acesta tot aerul din plămâni. Repetaţi acest exerciţiu simplu de câte ori este necesar. Această tehnică, are un efect puternic de destindere a diafragmei, calmând totodată fluxul respirator şi permiţând eliminarea foarte rapidă a excesului de energie nocivă şi a nervozităţii.
Exerciţiile de armonizare a sănătăţii pot rezolva şi anumite stări de anxietate.
Studiile arată că oamenii nu mai sunt atât de nervoşi şi frământaţi de problemele lor după efectuarea exerciţiilor.
În zilele noastre tot mai multe persoane se îndreaptă spre cursuri specializate, unde pot să dobândească mereu informaţii noi, pentru ca mai apoi să le exerseze cu perseverenţă la domiciliu, revenind periodic în cadrul grupului pentru ghidare şi impulsionare prin practica săptămânală, la unison.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
Tel: 0753937223 /0747938599
e-mail: training.reality@gmail.com