Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 22 feb 2011 - Anul XVI, nr. 43 (4641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Cancer orofaringian: sexul oral, mai periculos decât fumatul

 

Sexul oral a depăşit în ultimii ani fumatul în clasamentul celor mai periculoşi factori de risc asociaţi cu declanşarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor americani, potrivit unui studiu care nu explică pe deplin cauzele acestui fenomen, relatează AFP.

Punctul comun constă în prezenţa la nivelul tumorilor canceroase a unor papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent întâlnite infecţii transmisibile pe cale sexuală şi care sunt, totodată, principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin.

Persoanele infectate cu aceste virusuri, în special cu tulpina HPV-16, "se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decât restul populaţiei, acest risc fiind considerabil mai mare faţă de cel asociat cu fumatul, care este doar de trei ori mai mare", a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio, cu ocazia conferinţei anuale organizate în această săptămână la Washington de Asociaţia americană pentru promovarea ştiinţei (AAAS).

Medicul american, care studiază această temă de peste 15 ani, a declarat cu această ocazie că persoanele care întreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de şase parteneri pe parcursul vieţii se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de peste opt ori mai mare comparativ cu restul populaţiei.

În plus, progresia cea mai rapidă a fost înregistrată în rândul bărbaţilor albi, a precizat Maura Gillison, adăugând că acest fenomen "rămâne însă inexplicabil".

În total, cancerele cavităţii bucale şi ale gâtului au crescut cu 225% din 1974 până în 2007, cele mai multe dintre aceste cazuri fiind înregistrate la pacienţi care au recunoscut că au întreţinut raporturi bucogenitale.

Medicul american a precizat, totodată, că această concluzie a fost obţinută în urma unor studii observaţionale şi că ele trebuie să fie confirmate prin alte cercetări statistice viitoare.

"Nu putem să demonstrăm cu certitudine că anumite comportamente sexuale sunt asociate cu un risc superior de a fi infectat cu papiloma virus. Nu dispunem încă de date suficiente pentru a determina dacă detectarea acestui virus poate fi utilizată pentru diagnosticarea cancerului orofaringian", a adăugat Maura Gillison.

Ca măsură de prevenţie, medicii americani recomandă vaccinarea, inclusiv pentru bărbaţi, care protejează contra a patru tulpini de papiloma virus, vinovate de apariţia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin şi de negi genitali.

Cancerul orofaringian, dacă este tratat la timp, este adeseori vindecabil. 90% dintre pacienţi supravieţuiesc cel puţin cinci ani de la diagnosticare.

Însă "explozia" cazurilor înregistrate în rândul tinerilor, în special în Statele Unite ale Americii - în alte ţări din lume fumatul rămâne principala cauză -, este suficient de îngrijorătoare pentru a justifica organizarea unor campanii de informare a populaţiei.

Sexul oral reprezintă practica sexuală cea mai frecventă în rândul adolescenţilor din Statele Unite, a precizat medicul Bonnie Halpern-Felsher, profesor de medicină pediatrică la Universitatea California din San Francisco, autorul unui studiu pe această temă.

"Acest studiu a arătat în mod clar că tinerii americani consideră sexul oral ca fiind mai puţin riscant decât actul sexual convenţional", a declarat acest medic.

În opinia ei, "practicile sexuale bucogenitale trebuie, din acest motiv, să fie incluse în rândul factorilor de risc oficial recunoscuţi şi în mesajele tipărite de prevenţie a bolilor precum cancerul bucofaringian".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancer orofaringian: sexul oral, mai periculos decât fumatul.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cancer orofaringian: sexul oral, mai periculos decât fumatul3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei