Descoperirea pur întâmplătoare a unei substanţe antistres ce a condus, în laborator, la creşterea durabilă a firelor de păr din blana şoarecilor a deschis calea către obţinerea unui medicament împotriva calviţiei la oameni, pentru care nu există în prezent nici un tratament eficient, relatează AFP.
"Descoperirea noastră demonstrează faptul că un tratament de scurtă durată cu această substanţă face să crească din nou firele de păr ale şoarecilor" care au fost modificaţi genetic pentru a suferi de stres cronic, a declarat medicul Million Mulugeta, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), unul dintre autorii acestui studiu.
"Această descoperire ar putea conduce la un nou tratament contra calviţiei la oameni, prin neutralizarea receptorilor unui hormon care joacă un rol cheie în declanşarea stresului", a adăugat Mulugeta.
Milioane de bărbaţi din lumea întreagă constată în fiecare an că părul începe să le cadă, creând astfel o piaţă pentru numeroase tratamente contra calviţiei, ce pornesc de la "remediile miraculoase" comercializate de şarlatani şi ajung până la medicamente precum minoxidil, folosit în tratarea hipertensiunii arteriale.
Însă nici cea mai bună dintre aceste terapii nu au dat până în prezent decât rezultate foarte limitate, motiv pentru care acest studiu, publicat în versiunea electronică a revistei ştiinţifice americane PLoS One, oferă celor interesaţi o rază de speranţă pentru obţinerea unui tratament contra căderii părului.
Cercetătorii au făcut această descoperire neaşteptată în timpul unor teste prin care voiau să identifice maniera în care stresul afectează funcţiile gastrointestinale.
Pentru aceasta, savanţii au folosit şoareci genetic modificaţi pentru a produce în exces corticoliberină (factor eliberator de corticotropină/ CRF), un hormon al stresului.
Îmbătrânind, aceşti soareci au început să îşi piardă părul - uneori chiar complet - pe spate, spre deosebire de şoarecii din grupul ţintă, nemodificaţi genetic.
Cercetătorii de la Institutul Salk din California au obţinut o peptidă, o substanţă chimică ce a fost denumită "astressin-B", care blochează efectul stresant al CRF, şi au injectat-o şoarecilor stresaţi şi suferind de calviţie.
După cinci zile de injecţii, cercetătorii au măsurat la şoarecii mutanţi efectele neutralizante ale substanţei astressin-B asupra CRF şi au plasat aceşti şoareci în cuşti în care se aflau şoareci "sănătoşi".
După trei luni, când cercetătorii au revenit pentru alt set de teste, nu au mai putut să-i deosebească pe şoarecii modificaţi genetic de ceilalţi, deoarece firele lor de păr s-au regenerat complet.
Medicii americani au subliniat totodată durata scurtă a tratamentului (cinci zile) şi efectele durabile, de până la patru luni, ale acestuia.
Până în prezent, efectele astressinului-B asupra părului nu au fost observate decât la rozătoare, însă savanţii americani se declară încrezători în ceea ce priveşte posibilitatea ca această substanţă să fie eficientă şi la oameni, nu doar pentru a face părul să crească din nou, ci şi pentru a-l împiedica să cadă şi să încărunţească. Aceeaşi moleculă stimulează şi pigmentarea.