O nouă substanţă derivată din curcuma, un condiment renumit pentru efectele sale antioxidante, protejează celulele cerebrale şi stimulează regenerarea acestora după producerea unui accident vascular, informează AFP.
Testele au fost efectuate pe animale - iepuri -, iar rezultatele studiului au fost prezentate miercuri, la Los Angeles, în cadrul Conferinţei anuale organizate de American Stroke Association.
Noua moleculă, denumită CNB-001, acţionează asupra mecanismelor care protejează ţesuturile cerebrale şi contribuie la regenerarea lor după un atac cerebral.
Studiul a fost coordonat de medicul Paul Lapchak, directorul departamentului de cercetare din cadrul secţiei de neurologie de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
Molecula CNB-001 nu dizolvă cheagurile care au obstrucţionat un vas sangvin din creier şi care au provocat astfel un atac cerebral, ci contribuie la repararea distrugerilor provocate în ţesuturi la nivel molecular din cauza privării de oxigen şi nutrimente din sânge.
Curcuma, denumită şi "şofran indian", este studiată de mulţi ani de cercetătorii care încearcă să o folosească pentru a trata maladiile şi accidentele cerebrale.
Deşi curcuma este o substanţă cu proprietăţi promiţătoare, ea prezintă totuşi câteva inconveniente. Este slab absorbită de organism şi nu reuşeşte să ajungă la ţintă într-o concentraţie mare, deoarece se diluează foarte repede. În plus, este blocată de un mecanism natural de protecţie care împiedică substanţele străine să ajungă la nivelul creierului.
În schimb, molecula CNB-001 este "înzestrată cu acelaşi număr mare de virtuţi ca şi curcuma, însă are capacitatea de a trece fără probleme de bariera naturală de protecţie cerebrală şi putând astfel să fie distribuită în creier, pentru a stimula acele mecanisme ce joacă un rol cheie pentru supravieţuirea neuronilor", a explicat Paul Lapchak.