Alimentaţia unei persoane poate avea un impact foarte puternic asupra stării de spirit şi asupra calităţii vieţii. Nutriţioniştii au căzut de acord că există anumite alimente care pot reduce stresul, pot alina stările de anxietate şi, în general, vă pot face să vă simţiţi mai bine.
După efectuarea unei serii de experimente şi după analizarea unor date statistice, un grup de nutriţionişti a redactat o listă cu alimentele sau ingredientele care sunt recomandate pentru a fi consumate atunci când simţiţi că sunteţi pe punctul de a vă pierde controlul.
Dacă aveţi o zi agitată şi aglomerată la serviciu, o bună idee pentru a vă reface nivelurile de energie şi pentru a vă elibera de stres este să luaţi o gustare „specială”. Nutriţioniştii vă recomandă să mâncaţi o porţie de hummus împreună cu legume crude, iar după această gustare să beţi un pahar de apă plată cu gheaţă. Această combinaţie este extrem de hidratantă şi plină de vitamine, minerale şi antioxidanţi care contracarează cu succes stresul. În cadrul unui studiu care analiza legătura dintre alimentaţie şi dispoziţie, 70 la sută dintre participanţi au raportat că se simt mai bine atunci când beau mai multă apă şi consumă o cantitate mai mare de legume, în timp ce 25 la sută dintre respondenţi au declarat că unele mici schimbări în alimentaţie i-au ajutat să scape de atacurile de panică şi de anxietate.
Înainte de o şedinţă importantă dimineaţa
Cea mai bună soluţie pentru a vă calma este să beţi o cană de ceai. Lichidul nu doar vă va face să vă simţiţi mai bine, ci va aduce organismului şi nenumărate beneficii. Un studiu japonez realizat pe un eşantion de peste 40.000 de persoane şi prezentat în publicaţia de specialitate American Journal of Clinical Nutrition a relevat faptul că nivelul de stres psihologic este cu până la 20 la sută mai mic în cazul persoanelor care beau zilnic cel puţin cinci ceşti de ceai verde, comparativ cu persoanele care nu beau nici măcar o cană. Potrivit studiului, rezultatele au rămas neschimbate şi după ce au fost adăugaţi factori precum vârsta, sexul, istoricul medical, indexul de masă corporală, consumul de alcool, fumatul şi alimentaţia.
Atunci când urmăriţi un eveniment sportiv intens
Potrivit nutriţioniştilor, în astfel de momente, când vă simţiţi încordat ca un arc aşteptând rezultatul echipei dumneavoastră preferate, cele mai bune gustări sunt prăjiturile făcute din orez brun, prăjiturile de orez expandat sau cerealele integrale. Explicaţia este foarte simplă: carbohidraţii conţinuţi în aceste gustări promovează echilibrarea nivelului de serotonină din organism. Ideea de a consuma gustări făcute din orez sau cereale integrale este aceea că ingredientele au o valoare nutritivă ridicată şi nu cresc glicemia la fel de mult cum o fac produsele ce conţin carbohidraţi rafinaţi - de exemplu biscuiţi, gogoşi, prăjituri, chipsuri şi alte produse pe care obişnuiţi să le ronţăiţi şi care pot provoca iritabilitate şi schimbarea dispoziţiei.
O altă variantă ar fi ca în timp ce urmăriţi o competiţie sportivă intensă să mâncaţi portocale sau alte citrice. Acţiunea repetitivă de decojire a fructelor vă va ţine ocupat şi vă va calma şi, în plus, aşa cum bine ştiţi, citricele sunt o sursă importantă de vitamina C.
Pentru a evita stresul de orice fel
Specialiştii susţin că aliatul cel mai bun împotriva stresului este sfecla. Gândiţi-vă că o salată de legume care conţine printre ingrediente şi sfeclă proaspătă oferă organismului peste 30 la sută din cantitatea necesară de folat - o substanţă care promovează buna funcţionare a sistemului nervos. O cantitate prea mică de folat prezentă în organism poate declanşa oboseala mintală, stări de amnezie, confuzie şi insomnie - este deci bine să ştiţi că anumite medicamente precum cele menite să scadă colesterolul, antiinflamatoarele, antidiabeticele şi anticoncepţionalele pot „sărăci” rezerva de folat a organismului, deci atenţie mare!
Polenul şi mierea
Polenul conţine foarte multe vitamine, minerale şi oligoelemente, într-o formă foarte uşor de asimilat, pentru că el „absoarbe” toate proprietăţile benefice ale plantelor din care a fost făcut. Polenul are o capacitate foarte mare de revigorare, deci are totodată proprietatea de a reduce nivelul de stres. Cum se consumă polenul? Pe stomacul gol luaţi o linguriţă de polen pe care o înghiţiţi după ce aţi ţinut-o în gură până când se transformă într-o pastă.
Mierea de albine este un excelent înlocuitor pentru zahăr şi, în plus, prezintă avantajul de a nu avea efecte adverse. Este un aliment foarte revigorant, care vă poate aduce energia la nivelurile normale în orice moment al zilei. Cantitatea medie de miere pe care o puteţi consuma zilnic este de aproximativ 50 de grame, însă nu este o problemă dacă din când în când consumaţi până la 200 de grame.
Ciuperci împotriva depresiei
Nutriţioniştii vă recomandă să consumaţi cât mai des cu putinţă ciuperci, legume extrem de bogate în seleniu. Deficienţa de seleniu este, în general, asociată cu un risc mai mare de depresie, anxietate sau oboseală, prin urmare mâncaţi ciuperci pentru a preveni şi combate aceste tulburări.