Zgomotul produs de circulaţia automobilelor creşte riscul de producere a accidentelor vasculare în cazul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista European Heart Journal, informează AFP.
Potrivit acestui studiu, efectuat pe un eşantion de peste 50.000 de persoane care locuiesc în mediul urban, de fiecare dată când zgomotul din trafic creşte cu 10 decibeli, riscul de producere a unui accident vascular creşte, în medie, cu 14%.
Pentru persoanele care au mai puţin de 65 de ani riscul nu este semnificativ.
Peste nivelul de 60 de decibeli, riscul de accident vascular cerebral (AVC) creşte cu până la 27%.
Expunerea la zgomot a variat în intervalul 40 de decibeli - 82 de decibeli.
Studii precedente au evidenţiat o anumită legătură între zgomotul din trafic şi creşterea tensiunii arteriale şi a numărului de accidente vasculare, a declarat medicul Mette Sorensen, de la Societatea daneză de luptă împotriva cancerului, coatoare a acestui studiu.
Dintre cei 51.485 de danezi care au participat la studiu, 1.881 au suferit un AVC în perioada 1992 - 1997.
Potrivit autorilor acestui studiu, 8% din totalurilor cazurilor de AVC şi 19% din cazurile înregistrate în rândul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani ar putea fi atribuite zgomotului produs de circulaţia din trafic.
Zgomotul este un factor de stres şi perturbă somnul, favorizând creşterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac şi a nivelului de hormoni ai stresului. La rândul lor, hipertensiunea şi stresul reprezintă factori de risc pentru AVC.
În plus, persoanele în vârstă tind să aibă un somn "fragmentat", ceea ce ar putea să explice faptul că "asocierea dintre zgomotul din trafic şi riscul de AVC a fost remarcată în special în cazul participanţilor (la acest studiu, n.r.) în vârstă", au declarat autorii danezi.
În fiecare an, peste 1,4 milioane de persoane suferă un AVC în Europa, numărul acestor pacienţi fiind de peste 12 milioane pe plan mondial.