Dacă simţiţi că în ultimul timp vă lipseşte energia şi parcă organismul vă spune să aveţi mai multă grijă de el, poate ar fi momentul potrivit să încercaţi un regim de detoxifiere. Chiar dacă lucrurile nu se vor aranja cât ai clipi, cu siguranţă vă veţi simţi mai bine după detoxifiere şi, în plus, veţi slăbi şi câteva kilograme.
Ce este de fapt această detoxifiere? Potrivit definiţiei, este vorba de acţiunea metabolică prin care organismul neutralizează un produs toxic de origine internă sau externă. Cu alte cuvinte, detoxifierea (sau detoxificarea) presupune „curăţarea” organismului de toxine, pentru ca toate sistemele să funcţioneze în parametrii normali. Numai că nu este nevoie să vă înfometaţi sau să ţineţi post drastic pentru a vă detoxifia organismul. Există şi alte modalităţi mai delicate şi la fel de eficiente, iar dintre acestea menţionăm purificarea organismului prin consumul de fructe, ale cărei rezultate se simt şi se văd. Detoxifierea cu fructe nu este numai o metodă simplă şi uşoară de a vă purifica trupul de toxine, ci reprezintă şi o bună modalitate de a vă energiza pentru întreaga zi.
Unul dintre principalele beneficii ale consumului de fructe în vederea detoxifierii este eliminarea radicalilor liberi, „elementele” responsabile pentru declanşarea unor boli grave. Mai mult, toxinele care se acumulează în organism de-a lungul vremii sunt periculoase pentru sănătate, întrucât acţiunea lor este asociată cu riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Fructele prezintă foarte multe beneficii pentru nutriţie şi sănătate, întrucât conţin cantităţi importante de fibre, proteine, vitamine şi alte elemente esenţiale. Se poate spune, deci, că detoxifierea organismului cu ajutorul fructelor este o idee bună pentru sănătate, întrucât aceasta este o metodă naturală şi sigură de a elimina toxinele acumulate în organism.
Citricele, cele mai bune pentru detoxifiere
Despre citrice se poate spune că se situează pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în competiţia fructelor care ajută la detoxifierea organismului. Citricele furnizează acidul de care este nevoie pentru eliminarea toxinelor şi, în afară de această proprietate extrem de valoroasă, aceste fructe sunt foarte bogate în vitamine şi substanţe nutritive.
Lămâile sunt cele mai preţioase pentru detoxifiere, graţie enzimelor naturale pe care aceste fructe le produc, iar dacă doriţi să profitaţi de toate beneficiile puteţi consuma atât fructul ca atare, cât şi zeama de lămâie sub formă de suc. Pentru varietate, vă puteţi delecta cu o salată de citrice, în care să amestecaţi portocale, grepfrut şi lămâie, sau puteţi consuma o băutură răcoritoare preparată din sucul stors de la aceste fructe. Dacă optaţi pentru o cură de detoxifiere cu citrice, este bine să ştiţi că este recomandat ca aceste fructe să fie consumate spre finalul zilei, întrucât ele accelerează procesul de digestie.
Există însă şi multe alte fructe care vor contribui în mod semnificativ la eficacitatea detoxifierii. De exemplu, merele şi fructele de pădure vă sunt cei mai buni aliaţi în lupta împotriva radicalilor liberi, în timp ce perele, prunele, pepenii, piersicile şi strugurii au o acţiune benefică pentru reglarea funcţionării sistemului digestiv. O poziţie la fel de importantă pe lista fructelor care vă ajută în detoxifiere o ocupă şi cele exotice, ca de exemplu ananasul, kiwi sau fructele de mango. Consumul de fructe în stare proaspătă va întări rezistenţa naturală a organismului, oferind totodată o cantitate benefică din fibrele necesare pentru digestia corectă.
Beneficii pentru sănătate şi frumuseţe
Fructele conţin cantităţi semnificative de glucoză şi zaharuri naturale, care sunt solubile în apă şi se digeră uşor. În plus, fructele au un conţinut mic de calorii şi reprezintă o opţiune sănătoasă atunci când doriţi să vă eliberaţi organismul de toxine şi să vă păstraţi energia şi buna dispoziţie întreaga zi. Detoxifierea cu fructe nu este un proces benefic doar pentru sănătate, ci şi pentru frumuseţe. Procesul elimină toxinele şi previne totodată dezvoltarea bacteriilor în organism, dar în acelaşi timp încetineşte procesul de îmbătrânire şi estompează cutele şi ridurile fine de pe piele.
Fructele, legumele şi apa sunt elemente esenţiale pentru menţinerea frumuseţii, întrucât acţiunea lor comună reîntinereşte pielea şi conferă tenului o strălucire aparte.
În fine, dar nu în cele din urmă, detoxifierea cu ajutorul fructelor prezintă avantajul de a oferi toate substanţele nutritive de care organismul are nevoie, ajutându-vă în acelaşi timp să pierdeţi în greutate.
Măsuri de siguranţă pentru detoxifiere
Când vă hotărâţi să începeţi o cură de detoxifiere, încercaţi să consumaţi cât mai multe fructe proaspete posibil. Acestea pot fi consumate ca atare sau pot fi stoarse şi transformate în băuturi răcoritoare delicioase. Totuşi, aveţi grijă ca un astfel de suc preparat în casă să nu stea în frigider mai mult de două zile.
Dacă după această perioadă nu aţi consumat sucul, indicat este să îl aruncaţi şi să preparaţi altul. Potrivit nutriţioniştilor, ideal este ca fructele să fie stoarse exact înainte ca sucul să fie consumat sau, în cel mai rău caz, să preparaţi suc în fiecare zi.
Este bine de ştiut că detoxifierea nu este recomandată persoanelor aflate sub tratament medicamentos şi nici femeilor însărcinate sau celor care alăptează. În cazul acestor categorii de persoane, o schimbare radicală de alimentaţie, aşa cum este detoxifierea, trebuie făcută numai sub supravegherea medicului.
Salată de kiwi cu citrice
Ingrediente: 3 fructe de kiwi, o portocală, un pomelo, o lămâie, 2 linguri cu miere lichidă, o lingură de migdale tăiate, câteva frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: Se curăţă fructele de kiwi şi se taie feliuţe fine. Se curăţă portocala şi pomelo foarte bine, apoi fructele se desfac felii. Se taie lămâia în două şi se stoarce pentru a obţine sucul, care se toarnă într-un bol şi se amestecă bine cu mierea. Se pun fructele pregătite într-un castron, se stropesc cu amestecul de miere şi zeamă de lămâie, iar salata se păstrează la rece până în momentul servirii. Se prăjesc migdalele câteva secunde, fără ulei, într-o tigaie bine încinsă. Înainte de servire, salata de fructe se presară cu migdalele tăiate mărunt şi se decorează cu frunze de mentă.