Teoria potrivit căreia un mic dejun copios reduce considerabil numărul de calorii consumate ulterior pe parcursul zilei este un simplu mit, neputând fi demonstrată ştiinţific, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, citaţi de bbc.co.uk.
Studiul, publicat în revista Nutrition Journal, a relevat faptul că oamenii mănâncă aceeaşi cantitate de alimente ca la micul dejun, ulterior pe parcursul zilei, la prânz şi cină.
Astfel, specialiştii germani consideră că reducerea numărului de calorii consumate în timpul micului dejun i-ar putea ajuta pe oameni să slăbească.
Potrivit recomandărilor făcute de British Dietetic Association, micul dejun reprezintă un element vital pentru a avea o dietă echilibrată. Mult timp s-a considerat că persoanele care îşi încep ziua cu un mic dejun copios au şanse mai mari de a slăbi.
Cercetătorii germani de la Universitatea din Munchen au monitorizat, timp de două săptămâni, obiceiurile alimentare pe care le aveau 400 de voluntari.
Fiecare voluntar a ţinut un jurnal, în care preciza ce mânca, la ce oră şi greutatea totală a alimentelor consumate în fiecare zi.
Unii dintre ei obişnuiau să îşi înceapă ziua cu un mic-dejun copios, alţii cu un mic dejun mai degrabă frugal, iar alţii săreau peste micul dejun.
Specialiştii germani au descoperit astfel că voluntarii care alegeau un mic dejun copios, ce însuma, în medie, cu 400 de calorii mai mult decât micul dejun frugal, consumau de-a lungul zilei tot cu 400 de calorii mai mult în comparaţie cu ceilalţi voluntari.
"Rezultatele studiului ne arată faptul că oamenii mănâncă la fel de mult în timpul prânzului şi cinei, indiferent de cât de mult au mâncat în timpul micului-dejun", a declarat medicul Volker Schusdziarra, coordonatorul studiului.