Femeile vor să slăbească pentru că nu le place cum arată, bărbaţii, pentru că nu se simt în formă; femeile vor să slăbească cu ajutorul unei regim alimentar sănătos, în timp ce bărbaţii merg la sala de sport, informează un studiu remis MEDIAFAX.
Un studiu recent derulat în Statele Unite ale Americii de Synovate eNation şi finanţat de Herbalife Ltd. arată că femeile şi bărbaţii nu numai că au strategii diferite în abordarea dietelor de slăbire, dar au şi motive diferite care îi îndeamnă să ia măsuri împotriva kilogramelor în plus.
Principalul factor care le motivează pe femei să facă eforturi să slăbească este aspectul fizic - aproape 40% dintre femei vor să slăbească pentru că nu le place cum arată. Aspectul fizic este important şi pentru bărbaţi, dar mai important este faptul că nu se simt în formă, după cum au precizat peste 27% dintre bărbaţii incluşi în studiul american.
Acordă o mai mare atenţie mărimii porţiilor de mâncare consumate
Deşi numărul femeilor şi al bărbaţilor supraponderali este relativ egal, din studiu reiese că femeile îşi manifestă nemulţumirea faţă de greutatea corporală mult mai devreme decât bărbaţii. 3 kilograme în plus sau chiar mai puţin de atât motivează peste 18% dintre femei să ia măsuri, în timp ce bărbaţii au afirmat că abia 10 kilograme în plus îi îngrijorează. În medie, atât bărbaţii, cât şi femeile încep să dea atenţie excesului de greutate de la 5-6 kilograme în plus.
Atât bărbaţii, cât şi femeile care doresc să slăbească încep să acorde o mai mare atenţie mărimii porţiilor de mâncare consumate, însă bărbaţii plasează pe locul întâi exerciţiul fizic. Pe de altă parte, femeile preferă să adopte o alimentaţie sănătoasă, pe când bărbaţii aleg să mănânce mai puţin, dar nu neapărat mai sănătos.
Pe măsură ce excesul de greutate creşte, cresc şi riscurile pentru sănătate
Bărbaţii şi femeile ar avea multe de câştigat - şi kilograme de pierdut - dacă s-ar inspira unii din strategiile altora. "Bărbaţii ar trebui să dea mai repede atenţie excesului de greutate şi să nu aştepte să ia 10-12 kilograme peste greutatea normală", a subliniat Luigi Gratton, vicepreşedinte, Medical Affairs & Education în cadrul Herbalife Ltd. "În primul rând, este mai uşor să dai jos câteva kilograme decât 10-12; pe măsură ce excesul de greutate creşte, cresc şi riscurile pentru sănătate", a mai explicat el. Excesul de exerciţii fizice poate dăuna sănătăţii, pe când adoptarea unei alimentaţii sănătoase creşte mult şansele de câştig în lupta cu kilogramele în plus.
Femeile ar trebui să ia exemplul bărbaţilor şi să se concentreze mai mult pe rezultatul final, evitând astfel să se simtă dezamăgite dacă rezultatele nu apar mai curând decât se aşteptau. De asemenea, ele ar trebui să acorde importanţă egală alimentaţiei sănătoase şi exerciţiilor fizice. "Dacă se simt mai puternice şi mai în formă, femeile se vor concentra mai puţin pe aspectul fizic şi vor accepta mai uşor formele naturale ale corpului lor", a încheiat Dr. Luigi Gratton.
Studiul a fost realizat de compania de cercetare Synovate eNation pe un eşantion de 1.000 de persoane adulte din Statele Unite din America.