Stimularea unui nerv din zona gâtului elimină acufenele, afirmă autorii unui studiu realizat recent pe animale, care ar putea conduce în curând la obţinerea unui tratament eficient împotriva acestor tulburări auditive, informează AFP.
Acufena este o senzaţie auditivă neplăcută care nu este cauzată de o sursă sonoră (acustică) exterioară organismului. Sunetul perceput poate semăna cu un zumzăit, fâsâit sau chiar cu un fluierat şi este resimţit la nivelul craniului sau al urechilor, într-o parte sau în ambele părţi ale capului.
Testele clinice care vor debuta în Europa în lunile următoare constau în stimularea nervului pneumogastric şi difuzarea, simultană, a unei game de sunete de diverse frecvenţe, pentru o perioadă destul de îndelungată.
Stimularea acestui nerv important care traversează bolta palatină, laringele, faringele şi abdomenul este deja utilizată în tratamentele împotriva epilepsiei şi depresiei.
Testele au fost efectuate pe şoareci, cărora savanţii le-au indus stări de acufene cu ajutorul unor sunete cu o frecvenţă înaltă.
Această tehnică pare să ajute acele regiuni ale creierului care interpretează sunetele să se "reprogrameze" pentru a reveni la starea lor iniţială, conducând la dispariţia sursei ce provoacă zumzăitul şi fluieratul auzit de pacient, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Nature. Studiul a fost realizat de savanţii americani de la Universitatea Texas.
Potrivit statisticilor, aproximativ 10% din totalul persoanelor în vârstă şi circa 40% dintre veteranii de război din Statele Unite suferă de acufene.
Acufenele par să rezulte în cazul anumitor persoane din pierderea acuităţii auditive. Când celulele nervoase senzoriale din urechea internă sunt afectate din cauza unui zgomot foarte puternic, pierderea auzului care apare după aceea modifică anumite semnale transmise creierului de către ureche. Din motive rămase deocamdată necunoscute, anumite persoane dezvoltă astfel acufene.
Potrivit autorilor studiului, tratamentul va consta în implantarea unui mic electrod la nivelul gâtului pacientului, care va suporta în săptămânile următoare şedinţe de stimulare electrică a nervului pneumogastric, în acelaşi timp cu difuzarea unei game de sunete cu diverse frecvenţe.