Maioneza conferă o savoare deosebită multor preparate, dar dacă decideţi să înlocuiţi maioneza, vă sfătuim să nu alegeţi un produs similar, pe care îl găsiţi în magazine, ci să optaţi pentru alte tipuri de sosuri care substituie în mod fericit acest ingredient.
Pe rafturile magazinelor există foarte multe sortimente de maioneză, dar nici unul nu se compară cu gustul şi textura celei „adevărate”, făcute în casă. Maioneza pe care o găsiţi în comerţ conţine conservanţi chimici, zahăr şi sare şi, potrivit experţilor, prezintă un risc mai ridicat pentru sănătate, comparativ cu maioneza proaspătă, de casă. Aşa cum bine ştie orice gospodină, aceasta este preparată din ulei (de floarea-soarelui sau de măsline), zeamă de lămâie sau oţet şi, cel mai important, gălbenuşuri crude de ou - spre deosebire de maioneza din comerţ, ale cărei ingrediente de bază sunt ouăle pasteurizate. Din acest motiv, dar şi din cauza faptului că maioneza produsă la scară industrială are un conţinut foarte mare de calorii şi grăsimi, din ce în ce mai multe persoane caută un înlocuitor natural.
Cu ce servim maioneza?
Salatele - fie că e vorba de salată orientală, boef, a la russe, de ciuperci etc. - sunt preparate ca să fie servite cu maioneză. În cazul salatelor, însă, maioneza poate fi înlocuită cu altfel de sos, preparat doar din muştar amestecat cu ulei de măsline. Dacă vă număraţi printre persoanele care nu se împacă bine cu uleiul, îl puteţi înlocui cu smântână în acest sos, al cărui gust îl puteţi îmbunătăţi adăugând ierburi aromate sau condimente.
În mod tradiţional, maioneza este asociată cu preparate pe bază de fructe de mare, fiind servită în special ca sos pentru salata de creveţi. Este posibil însă ca gustul deosebit al acestora să se „piardă” în sosul cremos de maioneză, de aceea, pentru a potenţa savoarea salatei de creveţi vă recomandăm să o serviţi alături de boia şi zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.
Mujdeiul de usturoi
Atunci când vă gândiţi la soluţii pentru a înlocui maioneza, mujdeiul clasic de usturoi este o alegere excelentă. În forma sa originală, mujdeiul nu este altceva decât un amestec foarte gustos de usturoi pisat şi ulei, însă reţeta îmbunătăţită include şi un gălbenuş de ou. Uleiul de măsline extravirgin, care este recomandat pentru prepararea mujdeiului, este o grăsime monosaturată care aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Prin urmare, mujdeiul de usturoi este un sos clasic, ideal pentru completarea preparatelor pe bază de legume şi peşte şi excelent pentru a conferi un gust special salatelor de crudităţi.
Varianta mediteraneană
Maioneza este folosită şi în gastronomia mediteraneană, dar nu la fel de mult cum sunt sosurile pe bază de ulei de măsline. În Grecia, preferatul poporului este celebrul tzatziki - un sos preparat din iaurt grecesc natural, usturoi, mentă, castraveţi şi nelipsitul ulei de măsline. Tzatziki se serveşte împreună cu preparate pe bază de carne şi este, totodată, încorporat în sandvişurile tradiţionale, făcute cu lipie. Prin urmare, iaurtul grecesc sau sosul tzatziki este o opţiune mai sănătoasă decât maioneza.
Hummusul
Hummusul este alt sos care poate fi folosit cu succes ca înlocuitor pentru maioneză şi care, în plus, poate fi consumat şi ca atare. Hummusul poate fi servit atât ca bază pentru sandivşuri - în loc de unt sau margarină, cât şi ca sos pentru diverse preparate. Ingredientele necesare pentru hummus sunt năut, usturoi, zeamă de lămâie, pastă de susan şi ulei de măsline, iar preparatul are o textură mai granuloasă decât maioneza şi o aromă mai puternică. Hummusul conţine însă mai puţine grăsimi decât maioneza, prin urmare, este o opţiune alimentară mult mai sănătoasă.