Detoxifierea organismului joacă unul dintre cele mai importante roluri în menţinerea sănătăţii. În acest sens, ficatul, rinichii şi pielea sunt organele care asigură excreţia toxinelor. Ficatul este organul care primeşte cele mai multe atacuri din partea substanţelor agresive care pătrund în organism. Atât alimentele, cât şi alcoolul, cafeaua, tutunul, virusurile extrem de agresive (precum virusurile hepatitice B şi C) sau medicamentele îşi aduc “contribuţia” la încărcarea ficatului.
Astfel, în timp, celulele hepatice pot fi distruse sau pot suferi perturbări grave ale funcţiilor (steatoza hepatică sau ficatul gras). Ficatul mamiferelor (inclusiv la om) este organul care se poate regenera cel mai semnificativ. Pentru a produce fenomene de regenerare în cazul unui ficat afectat (cu instalarea unei ciroze sau chiar a unui cancer hepatic) se poate folosi combinarea mai multor substanţe.
În primul rând, se foloseşte un complex de flavone extras din armurariu, cunoscut sub numele de silimarină. Flavonele au rolul de a proteja şi de a reface membrana hepatocitului (celula hepatică), iar unul din componentele silimarinei (silibina) stimulează eliminarea toxinelor şi a depunerilor de grăsime din celulele hepatice. Silimarina stimulează refacerea celulelor în zonele distruse din ficat şi creşte producţia internă de antioxidanţi, reducând efectele distructive determinate de radicalii liberi. Silimarina se utilizează în hepatite cronice, acute, ciroze şi insuficienţe hepatice.
În asociere cu doze corecte de gingerol (substanţa aflată în pulberea de ghimbir), silimarina scade riscul apariţiei calculilor biliari.
De asemeni, asociere foarte bună cu silimarina o poate face, acidul alfa lipoic, care reface structurile nervoase deteriorate din zona hepatică şi capilarele care participă la repararea celulelor distruse ale ficatului. Acidul alfa lipoic are şi rol antitoxic, reuşind să trateze afecţiunile determinate de medicamente.
Silimarina se poate cumpăra sub formă de pulbere şi capsule, dar poate fi administrată şi sub formă de ceai (1 linguriţă pulbere de seminţe de armurariu şi 250 ml apă clocotită). Se pot consuma 2 căni pe zi, 15-20 zile, urmate de o pauză de 15 zile.
Ficatul este puternic afectat în cazul multor persoane de virusuri hepatitice care pot fi combătute eficient cu apa de argint coloidal (în diluţie de 20 ppm). Acest remediu ajută celulele hepatice, îmbunătăţeşte digestia şi elimină paraziţii intestinali şi Helicobacter pylori. De asemenea, apa de argint coloidal are rol revigorant. Culoarea ei gălbuie arată că este o soluţie stabilă.
Foarte bune efecte în refacerea ţesutului hepatic se obţin prin utilizarea sucului cu pulpă extras din aloe. Acţiunea pozitivă a acestui suc se datorează complexelor de vitamine, aminoacizilor esenţiali şi factorilor intrinseci de regenerare care creează o deosebită capacitate de vindecare atât în afecţiuni interne ale organelor, cât şi în afecţiuni externe cutanate.
De mare ajutor în problemele hepatice este uleiul extravirgin de somon combinat cu sucul de cătină albă. Aceste remedii sunt considerate extrem de eficace în problemele hepatice şi cardiovasculare prin efectele lor regeneratoare şi hipolipidemiante (de scădere a lipidelor). Aceste substanţe sunt puternice stimulatoare ale imunităţii, determinând o reducere a multiplicării virale şi a consecinţelor hepatitelor virale.
Un aspect foarte important în alegerea tratamentului afecţiunilor hepatice este acela că prezenţa grăsimilor în sânge este nocivă pentru ficat. De aceea, se impune o reducere a nivelului de lipide utilizând complexe de trimetil glicina, vitamine din grupul B, acid folic şi oxid de zinc, toate acestea formând o combinaţie excelentă pentru reducerea naturală a colesterolului.
Toate informaţiile prezentate în acest articol, trebuie utilizate sub directa îndrumare a unui specialist.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
Tel: 0753937223
Mail: training.reality@gmail.com
Dr. Roxana IONESCU
medic primar
specialist terapii alternative
director medical policlinica Medicer
(30 dec 2010, 13:06:33