miercuri, 1 dec 2010 - Anul XV, nr. 283 (4574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ginkgo biloba – arborele “vindecător”

Arborele ginkgo este singurul exemplar existent din familia Ginkgoaceae, care are 18 membri, dintre care cel mai timpuriu datează de acum 270 de milioane de ani, din perioada Permiana. Aşadar, în era dinozaurilor, aceşti copaci existau deja. Din cauza cataclismelor geologice, a rămas o singura specie, Ginkgo adiantoides, în perioada Terţiară (cu 65 de milioane de ani în urmă).

În fitoterapie se utilizează frunzele, care au următoarele calităţi terapeutice: acţiune anti-oxidantă preponderent la nivelul creierului, ochilor şi sistemului cardio-vascular, bioflavonoidele protejează şi vasele de sânge, prin consolidarea pereţilor elastici şi scăderea inflamaţiilor, având efecte în ameliorarea varicelor şi efectelor bolilor cardio-vasculare, terpenele lactonice relaxează pereţii vasculari, dilată vasele, crescând fluxul sanguin, manifestă efect tonifiant asupra sistemului venos, are efect de fluidizare a sângelui şi ajută la prevenirea aglomerării trombocitelor, permiţând sângelui să treacă prin arterele înfundate; se foloseşte eficient pentru efectul protector asupra celulelor nervoase în revenirea după traumatisme cerebrale şi îmbunătăţirea memoriei, se foloseşte pentru tratarea impotenţei cauzată de proasta circulaţie a sângelui în ţesutul erectile, este folosită în mod tradiţional pt. combaterea sindromului premenstrual; observând că arborii de Ginkgo au supravieţuit în număr mare bombardamentelor nucleare, după accidentul de la Cernobâl, a fost folosit cu succes pentru înlăturarea efectelor radiaţiilor.  

S-a demonstrat că Ginkgo are efecte benefice în cazurile de senilitate şi de boală Alzheimer. În fapt, Ginkgo a fost aprobat de guvernul german ca tratament pentru boala Alzheimer. Deşi nu o poate vindeca - nimic nu poate face acest lucru - ginkgo biloba s-a dovedit eficientă în întârzierea deteriorării mentale care, adesea are loc rapid în stadiile incipiente ale bolii.

Depresie. Ginkgo este un antidepresiv în cazurile în care depresia este în legătură cu un flux sangvin redus la nivelul creierului. Atunci când fluxul sangvin creşte, în mod natural, la celulele nervoase, ca şi la extremităţi, ajung mai mulţi nutriţi şi oxigen. De asemenea, Ginkgo mai ameliorează şi activitatea neurotransmiţătorilor, mesagerii chimici de la nivelul creierului. Un studiu efectuat asupra pacienţilor în vârstă care au luat doze de 240 mg de extract de Ginkgo biloba zilnic a arătat că mai mulţi dintre aceştia au prezentat ameliorări semnificative ale dispoziţiei după numai 4 săptămâni. Îmbunătăţirile au fost şi mai impresionante după 8 săptămâni de tratament cu aceeaşi concentraţie de extract.

Pierderea memoriei. Dacă nu vă amintiţi anumite lucruri la fel de bine ca înainte, nu reprezintă un semnal al debutului bolii Alzheimer sau al senilităţii. Pierderea memoriei este destul de obişnuită – şi de înţeles, dat fiind faptul că aveţi tendinţa de a pierde ceva din capacitatea de memorare pe măsură ce înaintaţi în vârstă şi faptul că vă concentraţi mai greu. „Insuficienţa vasculară cerebrală” este o expresie utilizată adesea pentru a descrie un flux slab de sânge către creier. Adesea, problemele se agravează o dată cu îmbătrânirea, datorită faptului că oamenii fac treptat ateroscleroză- îngroşarea arterelor – care scade mult eficienţa fluxului sanguin. Altfel spus, atunci când creierul nu primeşte destul sânge oxigenat, încărcat cu substanţe nutritive, există o mai mare probabilitate de a avea pierderi de memorie. (Depresia, aşa cum am mai menţionat, poate fi şi ea, legată de un flux sanguin redus, Ginkgo biloba este tratamentul cel mai indicat). Când celulele creierului primesc oxigenul şi glucoza de care au nevoie pentru a funcţiona corespunzător, memoria se îmbunătăţeşte. Studiile clinice au confirmat că schimbarea semnificativă poate apărea într-o perioadă de 8-12 săptămâni.

Toate informaţiile prezentate în acest articol, trebuie utilizate sub directa îndrumare a unui specialist.

Psih. Mihai Moisoiu

psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
tel: 0753937223
mail: training.reality@gmail.com

Dr. Roxana Ionescu

medic primar
specialist terapii alternative
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ginkgo biloba – arborele “vindecător”.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ginkgo biloba – arborele “vindecător”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei