Exerciţiile fizice reduc cu aproape 50% riscul de depresie, dar numai dacă sunt practicate în timpul liber, ca o activitate recreativă şi amuzantă, potrivit unui studiu norvegian, publicat în British Journal of Psychiatry, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la King’s College London au ajuns la concluzia că persoanele care practică cu regularitate diverse exerciţii fizice sunt mult mai puţin expuse în faţa riscului de depresie.
De beneficiile aduse de exerciţiile fizice nu beneficiază însă acele persoane care depun un efort fizic intens la locurile lor de muncă - de exemplu, muncitorii care construiesc drumuri şi cei care ridică greutăţi mari.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 40.000 de rezidenţi norvegieni. Voluntarii au fost rugaţi să precizeze cât de des fac exerciţii fizice uşoare şi intense în timpul lor liber.
Exerciţiile fizice uşoare sunt acele activităţi recreative care nu-i fac pe participanţi să transpire şi să respire sacadat, spre deosebire de exerciţiile fizice intense. Voluntarii au fost rugaţi să precizeze, totodată, cât sunt de activi din punct de vedere fizic atunci când se află la locul de muncă.
Toţi voluntarii au beneficiat de un control medical şi au trebuit să răspundă unor întrebări, concepute pentru a determina nivelul de depresie şi de anxietate.
Autorii studiului au descoperit că persoanele care practică cu regularitate exerciţii fizice - de nivel mediu sau intens - sunt mult mai puţin expuse în faţa riscului de depresie. Această observaţie este valabilă doar atunci când exerciţiile fizice au fost practicate în timpul liber, ca activităţi recreative.
Persoanele care nu depun efort fizic în timpul liber se confruntă cu un risc aproape dublu de a prezenta simptome de depresie, comparativ cu indivizii activi în timpul liber.