Un tratament revoluţionar ce constă în pomparea de lichide reci în arterele pacienţilor aflaţi în stare critică pe masa de operaţie ar putea să crească considerabil şansele acestora de supravieţuire, relatează dailymail.co.uk.
Acest tratament a fost pus la punct de un specialist din cadrul Massachusetts General Hospital din oraşul american Boston.
Victimele unor atacuri violente sau ale unor accidente de automobil ar putea fi "readuşi din morţi" graţie acestei metode revoluţionare.
Adeseori, chirurgii au la dispoziţie doar câteva minute pentru a salva vieţile pacienţilor aflaţi pe masa de operaţie cu plăgi critice provocate de arme de foc, arme albe sau accidente rutiere.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că medicii chirurgi vor dispune de acum înainte de timp suplimentar pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale, prin pomparea unor fluide la temperaturi joase în sistemul circulator al pacienţilor.
Scăderea rapidă şi consistentă a temperaturii corporale încetineşte procesul de moarte celulară şi împiedică moartea cerebrală, evitând oprirea bătăilor inimii.
Medicul Hasan Alam de la Massachusetts General Hospital din Boston susţine că această procedură ar putea salva vieţile a 90% din totalul pacienţilor cu răni fatale.
"Prin răcirea rapidă a corpurilor lor, de această manieră, îi putem transforma pe acei pacienţi care sunt «aproape sigur morţi» în pacienţi «aproape sigur supravieţuitori». Vorbim despre o rată de supravieţuire de peste 90% pentru pacienţi cu funcţii cognitive normale, activitate cerebrală normală şi o funcţionare normală a organelor. Este o provocare, dar ea poate fi realizată", a declarat medicul american.
Hasan Alam a folosit cu succes tehnica de "reanimare suspendată" în cadrul unor operaţii efectuate pe sute de animale de laborator - porci - şi speră să înceapă în curând testele şi pe pacienţi umani.
Metoda constă în pomparea unor lichide la temperaturi joase, denumite "expansoare de plasmă", care conţin nutrimente şi diverse substanţe necesare funcţionării organelor, în sistemul circulator al pacientului.
În circumstanţe obişnuite, creierul uman suferă leziuni cerebrale ireversibile dacă este privat de oxigen pentru o perioadă de cinci minute, iar decesul se produce în următoarele 15 minute.
Răcirea corpului încetineşte metabolismul, reducând astfel nevoia de oxigen a celulelor.
După ce chirurgii îşi finalizează operaţia, pacientul este încălzit treptat, prin pomparea propriului sânge, la temperatură normală, în organism.