vineri, 24 sep 2010 - Anul XV, nr. 225 (4516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fobia socială - generalităţi şi etape de terapie

Fobia socială, numită şi anxietate socială, este o tulburare caracterizată printr-o stare de anxietate copleşitoare, prezentă în situaţiile sociale cotidiene, mai exact, este teama intensă de a fi umilit în anumite situaţii sociale, mai ales de a fi expus şi vulnerabil în faţa celorlalţi într-o situaţie penibilă. Deseori se întâlneşte la membrii aceleiaşi familii şi poate fi, uneori, însoţită de depresie sau alcoolism.

Fobia socială debutează la începutul adolescenţei sau chiar mai devreme şi poate continua în perioada maturităţii.
Atunci când suferi de fobie socială, ai tendinţa de a crede despre ceilalţi că sunt foarte relaxaţi şi spontani în public şi că tu nu eşti.

Micile greşeli pe care le faci îţi apar mult exagerate. A te îmbujora poate fi un motiv de stânjenire şi simţi că toate privirile sunt fixate asupra ta. Te poţi teme de prezenţa unor persoane necunoscute. Sau teama poate fi mai specifică, cum ar fi a te simţi anxios la susţinerea unui discurs, când trebuie să te adresezi managerului sau la întâlniri.

Deşi s-a constatat că femeile sunt de două ori mai afectate de fenomen decât bărbaţii, de cele mai multe ori aceştia din urmă solicită cel mai des o susţinere terapeutică, deoarece există concepţia potrivit căreia este normal ca o femeie să fie excesiv de timidă.

În condiţiile unei evoluţii nefavorabile a acestei tulburări, printre consecinţele negative figurează: alcoolismul, dependenţa de droguri clasice, etno botanice şi medicamente anxiolitice, depresia şi tentativele de suicid.

Pentru că fobia socială presupune în multe cazuri o predispoziţie genetică şi biologică, iar stresul poate avea un sens ascendent oricând în viaţa fiecăruia dintre noi, este necesară aplicarea unei terapii adecvate care, de obicei, implică trei etape.

Prima etapă constă în introducerea persoanelor în situaţia care le declanşează frica.

A doua etapă se realizează prin creşterea riscului de dezaprobare în acea situaţie, astfel încât persoanele respective să-şi dobândească încrederea că pot face faţă respingerii sau criticilor.

A treia etapă constă în învăţarea, de către aceste persoane, a unor tehnici care să le ajute să facă faţă dezaprobării celor din jur. În această etapă, persoanele fac vizualizări dirijate ce au ca temă cele mai mari frici ale lor şi sunt încurajate să dezvolte răspunsuri constructive, răspunsuri la fricile lor şi la perceperea dezaprobării.

Astfel, persoanele cu fobie socială pot învăţa să se descurce cu frica, să îşi dezvolte stima de sine, încrederea în sine, şi în acest fel, să nu mai evite situaţiile care le-ar putea cauza anxietate.

Mihai MOISOIU

psiholog
www.nearyou.eu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fobia socială - generalităţi şi etape de terapie.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fobia socială - generalităţi şi etape de terapie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei