Fobia socială, numită şi anxietate socială, este o tulburare caracterizată printr-o stare de anxietate copleşitoare, prezentă în situaţiile sociale cotidiene, mai exact, este teama intensă de a fi umilit în anumite situaţii sociale, mai ales de a fi expus şi vulnerabil în faţa celorlalţi într-o situaţie penibilă. Deseori se întâlneşte la membrii aceleiaşi familii şi poate fi, uneori, însoţită de depresie sau alcoolism.
Fobia socială debutează la începutul adolescenţei sau chiar mai devreme şi poate continua în perioada maturităţii.
Atunci când suferi de fobie socială, ai tendinţa de a crede despre ceilalţi că sunt foarte relaxaţi şi spontani în public şi că tu nu eşti.
Micile greşeli pe care le faci îţi apar mult exagerate. A te îmbujora poate fi un motiv de stânjenire şi simţi că toate privirile sunt fixate asupra ta. Te poţi teme de prezenţa unor persoane necunoscute. Sau teama poate fi mai specifică, cum ar fi a te simţi anxios la susţinerea unui discurs, când trebuie să te adresezi managerului sau la întâlniri.
Deşi s-a constatat că femeile sunt de două ori mai afectate de fenomen decât bărbaţii, de cele mai multe ori aceştia din urmă solicită cel mai des o susţinere terapeutică, deoarece există concepţia potrivit căreia este normal ca o femeie să fie excesiv de timidă.
În condiţiile unei evoluţii nefavorabile a acestei tulburări, printre consecinţele negative figurează: alcoolismul, dependenţa de droguri clasice, etno botanice şi medicamente anxiolitice, depresia şi tentativele de suicid.
Pentru că fobia socială presupune în multe cazuri o predispoziţie genetică şi biologică, iar stresul poate avea un sens ascendent oricând în viaţa fiecăruia dintre noi, este necesară aplicarea unei terapii adecvate care, de obicei, implică trei etape.
Prima etapă constă în introducerea persoanelor în situaţia care le declanşează frica.
A doua etapă se realizează prin creşterea riscului de dezaprobare în acea situaţie, astfel încât persoanele respective să-şi dobândească încrederea că pot face faţă respingerii sau criticilor.
A treia etapă constă în învăţarea, de către aceste persoane, a unor tehnici care să le ajute să facă faţă dezaprobării celor din jur. În această etapă, persoanele fac vizualizări dirijate ce au ca temă cele mai mari frici ale lor şi sunt încurajate să dezvolte răspunsuri constructive, răspunsuri la fricile lor şi la perceperea dezaprobării.
Astfel, persoanele cu fobie socială pot învăţa să se descurce cu frica, să îşi dezvolte stima de sine, încrederea în sine, şi în acest fel, să nu mai evite situaţiile care le-ar putea cauza anxietate.
Mihai MOISOIU
psiholog
www.nearyou.eu