Bebeluşii ale căror mame au fost victime ale malnutriţiei în timpul sarcinii riscă un declin cognitiv accelerat la bătrâneţe, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de AFP.
Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au monitorizat funcţiile cognitive ale 737 de adulţi olandezi cu vârstele cuprinse între 56 şi 59 de ani. Aproximativ 40% dintre ei au suferit de malnutriţie în stadiul intrauterin, în perioada în care Germania nazistă a impus Olandei o blocadă alimentară la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul acelei perioade de foamete, care a durat şase luni, raţiile alimentare zilnice au scăzut dramatic, ajungând până la 800 de calorii.
În timp ce o reducere a aportului caloric de care beneficiază un adult poate să amâne procesul de îmbătrânire şi să crească speranţa de viaţă în cazul multor specii, "restricţiile calorice impuse înainte de naştere au o serie de efecte nefaste asupra sănătăţii psihice şi mentale, mai târziu, de-a lungul vieţii", afirmă cercetătorii olandezi.
O persoană care a suferit de malnutriţie în stadiul intrauterin are mai târziu performanţe cognitive mai slabe, iar circumferinţa craniului ei este mai mică.