miercuri, 15 sep 2010 - Anul XV, nr. 217 (4508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antibioticele, folosite încă din Antichitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O descoperire arheologică recentă a arătat că poporul nubian folosea substanţe antibiotice cu mult înainte de descoperirea atestată a acestor medicamente. Vechiul regat al Nubiei, care se întindea în Antichitate în zona unde în prezent se află sudul Egiptului şi nordul Sudanului, şi-a relevat de curând unul dintre secrete. Arheologii şi antropologii au depistat urme de substanţe antibiotice pe rămăşiţele pământeşti găsite în zona fostului regat al Nubiei, descoperire care lansează ipoteza că populaţia nubiană folosea medicamente antibiotice pentru a trata diverse boli şi afecţiuni. Antibioticul descoperit pe vestigii de către antropologul George Armelagos şi chimistul Mark Nelson este tetraciclina, o substanţă care se depune pe oasele celui care o utilizează, prin urmare, a putut fi detectată pe rămăşiţele colectate din siturile arheologice. Potrivit arheologilor, producţia de tetraciclină în regatul Nubiei ar data din perioada 350-550 d.Hr., producţia medicamentului fiind asociată cu fermentaţia berii pe care o preparau şi comercializau nubienii. Nu este deci de mirare că poporul antic a descoperit efectul terapeutic al berii, întrucât cerealele folosite la prepararea acestei băuturi conţineau streptomicine - bacterii care produc tetraciclina. „Sunt convins că nubienii ţineau procesul de fermentaţie sub control şi că produceau medicamentul în mod voluntar”, a explicat Mark Nelson într-un interviu acordat unei publicaţii americane. Tetraciclina „modernă” a fost descoperită în anul 1948, la 20 de ani după ce istoria a consemnat că Alexander Fleming ar fi descoperit penicilina. „Există o tendinţă generală de a crede că antibioticele fac parte din medicina modernă, însă, iată, dovezile ne arată că poporul nubian ne-a luat-o cu mult înainte”, a mai spus Nelson.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antibioticele, folosite încă din Antichitate.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antibioticele, folosite încă din Antichitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei