Coacăzele sunt folosite de sute de ani pentru prevenirea şi tratarea anumitor afecţiuni, ca de exemplu oboseala cronică, artrita, pietrele la rinichi, guta şi bolile pulmonare. De curând, oamenii de ştiinţă au confirmat proprietăţile curative ale acestor fructe de pădure, după ce au descoperit că sucul de coacăze este eficient în prevenirea durerilor şi întinderilor musculare ce pot apărea în timpul practicării de exerciţii fizice. Cercetătorii care au formulat această concluzie susţin că flavonoizii pe care îi conţin coacăzele protejează organismul de efectele negative generate de efort. În timpul unui experiment efectuat la un institut din Noua Zeelandă, oamenii de ştiinţă au monitorizat impactul extractului de coacăze asupra organismului a zece voluntari care nu practicau exerciţii fizice în mod obişnuit. Fiecare dintre voluntari a primit mai multe pilule care conţineau echivalentul a 25 sau 50 de grame de coacăze şi care trebuia să fie luate zilnic, timp de trei săptămâni, înainte şi după practicarea de exerciţii fizice. S-a constatat că voluntarii care s-au conformat indicaţiilor oamenilor de ştiinţă au prezentat mai puţine semne de stres oxidativ (adică afecţiuni produse de moleculele de oxigen distrugătoare, aşa-numiţii „radicali liberi”), muşchii acestora au fost mai puţin afectaţi de efort, iar organismul lor a prezentat mai puţine semne de inflamaţie. Cercetătorii care au realizat acest studiu au anunţat că unul dintre obiectivele lor a fost acela de a analiza mai în amănunt rolul flavonoizilor conţinut în coacăze, pentru a demonstra că ingredientul-minune al acestor fructe nu este vitamina C, aşa cum susţin mai multe ipoteze emise în acest sens.