Scleroza în plăci este mai activă primăvara şi vara, perioadă în care noile leziuni cerebrale produse de această maladie apar cu o frecvenţă de două-trei ori mai mare decât în restul anului, potrivit unui studiu preluat de AFP.
"Studiul nostru demonstrează că numărul de noi leziuni detectate de scanere în creier este de două-trei ori mai mare în perioada martie - august decât în restul anului", a indicat profesorul Dominik Meier, de la spitalul Brigham and Women din Boston (Massachusetts, SUA), principalul autor al acestui studiu apărut în publicaţia Neurology, a Academiei de neurologie americane.
Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat rezultatele analizelor cerebrale ale unui număr de 44 de persoane, efectuate cu ajutorul scanerului în perioada 1991 - 1993, cu condiţiile meteorologice înregistrate în aceeaşi perioadă. A fost vorba de temperaturile cotidiene, nivelul de radiaţii solare şi al precipitaţiilor din regiunea Boston, unde locuiau voluntarii.
Voluntarii, cu vârste cuprinse între 25 şi 52 de ani la începutul studiului, sufereau de scleroză în plăci, dar nu urmau nici un tratament.
Fiecăruia dintre pacienţi i s-au făcut săptămânal câte opt analize cerebrale, apoi câte o analiză o dată la două săptămâni şi câte un examen medical complet o dată la şase luni.
La un an de la debutul studiului, cercetătorii au descoperit un număr total de 310 noi leziuni ale creierului în cazul a 31 dintre voluntari (70% din totalul pacienţilor), în timp ce ceilalţi 13 nu au dezvoltat alte noi leziuni pe parcursul cercetării.
Cercetătorii au constatat că temperaturile mai mari şi un nivel mai ridicat de radiaţii solare sunt asociate unei activităţi mai intense a sclerozei în plăci. În schimb, nu s-a stabilit nicio asociere între agravarea bolii şi nivelul de precipitaţii.
Scleroza în plăci este o maladie neurologică. Ea este caracterizată de distrugerea progresivă a învelişului care protejează neuronii şi nervii din măduva osoasă, cauza apariţiei acesteia fiind necunoscută.
Cercetătorii cred că este o maladie autoimună care rezultă dintr-o tulburare a sistemului imunitar, ce atacă celulele sănătoase ale organismului. Factorii genetici şi de mediu ar putea juca un rol esenţial în dezvoltarea sclerozei în plăci.
Specialiştii citează şi o carenţă a vitaminei D, în zonele geografice cu mai puţin soare. Această vitamină este sintetizată de organism pornind de la un derivat al colesterolului, sub acţiunea razelor solare. La nivel mondial, până la două milioane de persoane sunt bolnave de scleroză în plăci.