marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primul factor de risc genetic asociat cu migrenele obişnuite, descoperit de cercetători

Primul factor de risc genetic asociat cu formele obişnuite de migrenă a fost descoperit de geneticieni, fapt care ar putea conduce la punerea la punct a unor noi terapii eficiente împotriva acestei afecţiuni dureroase, informează AFP.

Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Genetics, au examinat profilul genetic pentru peste 50.000 de persoane, pentru a putea face o comparaţie între oamenii care suferă de migrenă şi celelalte persoane.

Astfel, oamenii de ştiinţă au identificat o mică variaţie a ADN-ului care cauzează o creştere cu o cincime a riscului de apariţie a migrenei.

Pe plan mondial, zilnic, aproximativ 300 de milioane de persoane suferă din cauza migrenelor.

Studiul a fost coordonat de Aarno Palotie, directorul unui consorţiu internaţional din cadrul companiei britanice Trust Sanger Institute.

O legătură de ordin genetic a fost deja pusă în evidenţă pentru anumite forme rare de migrenă, însă acest studiu a evidenţiat pentru prima oară un factor genetic asociat cu formele obişnuite ale acestei afecţiuni.

Variaţia genetică RS1835740 este situată pe cromozomul al 8-lea, între două gene - PGCP şi MTDH/AEG-1. Această variaţie genetică reglează nivelul de glutamat, o substanţă care joacă rolul de "mesager" între neuroni. Acumularea de glutamat în zona în care au loc sinapsele dintre neuroni ar putea avea un rol declanşator pentru crizele de migrene. Dacă această teorie se confirmă, împiedicarea formării acestor acumulări ar putea deveni ţinta unor noi terapii promiţătoare, consideră autorii studiului.

Această variaţie alterează gena MTDH/AEG-1, care afectează la rândul ei gena EAAT2. Aceasta din urmă controlează producţia unei proteine ce permite evacuarea glutamatului din zona joncţiunilor nervoase cerebrale. Această proteină a fost deja asociată în trecut cu epilepsia, schizofrenia şi diverse tulburări de anxietate.

În Europa, 17% dintre femei şi 8% dintre bărbaţi suferă de migrene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul factor de risc genetic asociat cu migrenele obişnuite, descoperit de cercetători.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul factor de risc genetic asociat cu migrenele obişnuite, descoperit de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei