Nicotina, substanţa care îi face pe oameni să devină dependenţi de fumat, poate provoca, totodată, apariţia unor tumori canceroase, fiind pentru prima oară în istorie când aceasta a fost inclusă pe lista substanţelor chimice din ţigări care pot cauza cancerul mamar, informează dailymail.co.uk.
Această descoperire, publicată în The Journal of the National Cancer Institute, ar putea reprezenta o lovitură grea pentru companiile de produse pe bază de nicotină create pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest viciu.
Ţigările obişnuite conţin cel puţin 60 de substanţe cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul şi arsenicul, însă, până la această descoperire, nicotina nu se afla pe această listă.
Cercetătorii de la Taipei Medical University au analizat atât celule canceroase mamare, cât şi celule sănătoase, pentru a verifica dacă nicotina declanşează procesul de creştere a tumorilor la nivel celular.
Studiul, coordonat de medicul Yuan-Soon Ho, a demonstrat faptul că celulele mamare sănătoase, atunci când au fost tratate cu nicotină în laborator, au început să prezinte caracteristici ale cancerului. Prin reducerea concentraţiei de nicotină, ritmul de creştere al tumorilor a scăzut.
Descoperirea ar putea avea un impact negativ asupra companiilor producătoare de gumă de mestecat cu nicotină, plasturi cu nicotină şi ţigări electronice, promovate sub titulatura de "alternative sănătoase" pentru fumători.
Autorii studiului au declarat că acesta a fost realizat pe câteva sute de paciente asiatice şi că, în viitor, sunt necesare studii suplimentare în acest sens, realizate la scară mai mare.