Beneficiile ceaiului pentru sănătate sunt nenumărate, iar faptul că acesta este de ajutor şi frumuseţii nu face decât să îl pună pe unul dintre primele locuri într-un clasament al produselor - minune.
Ceaiul nu este numai ingredientul principal pentru prepararea delicioasei băuturi care vă încălzeşte în zilele de iarnă şi vă răcoreşte de căldura toridă a soarelui de vară. Frunzele de ceai sau infuzia sunt totodată şi aliaţii dumneavoastră în îngrijire şi frumuseţe. Vă prezentăm câteva utilizări neconvenţionale ale ceaiului, despre care poate ştiaţi, poate nu, dar care cu siguranţă vă vor cuceri prin minunile pe care le pot „înfăptui”.
Revitalizează ochii obosiţi
De fiecare dată când simţiţi că vă dor ochii, că sunt obosiţi sau umflaţi după o zi petrecută în faţa calculatorului, ceaiul vă vine în ajutor. Nu trebuie decât să înmuiaţi două pliculeţe de ceai în apă călduţă şi să le ţineţi 20 de minute pe ochii închişi. Taninul pe care îl conţine ceaiul are capacitatea de a reduce pungile de sub ochi şi cearcănele şi poate calma, totodată, durerea provocată de oboseală.
Vindecă arsurile solare
Atunci când uitaţi sau neglijaţi să folosiţi o cremă cu protecţie solară, „pagubele” pot fi reparate tot cu ajutorul ceaiului. Senzaţia de arsură va fi calmată dacă umeziţi câteva pliculeţe de ceai şi le aplicaţi pe zonele afectate de razele soarelui. Dacă întregul corp este ars de soare, este indicat să puneţi câteva pliculeţe în cada umplută cu apă călduţă şi să vă acordaţi câteva zeci de minute pentru „tratament”. Ceaiul din apă nu doar va vindeca arsurile, ci vă va şi relaxa, graţie aromei plantelor. Pliculeţele de ceai folosite în acest fel pot calma şi arsurile obişnuite, cauzate de fierul de călcat sau de o oală fierbinte.
Calmează iritaţia pielii după epilat
Doamnele şi domnişoarele care folosesc lama de ras pentru epilat trebuie să ştie că tot ceaiul le poate fi de ajutor pentru a calma iritaţiile pielii şi eventualele tăieturi. Dacă li se întâmplă astfel de accidente cu ocazia epilării, pot scăpa de senzaţia de arsură sau durere aplicând pe zona afectată un pliculeţ de ceai umezit. Apariţia iritaţiilor pielii poate fi evitată dacă lama de ras este schimbată după fiecare epilare.
Vă scapă de firele albe de păr
Puteţi colora firele albe de păr fără să fie nevoie să mergeţi la coafor sau să folosiţi vopsea ori substanţe chimice. Vă puteţi „produce” propria vopsea de păr pe bază de ceai şi plante, care nu este doar naturală, ci şi eficientă. Înmuiaţi trei pliculeţe de ceai într-o cană cu apă fierbinte, adăugaţi o linguriţă de rozmarin şi o linguriţă de salvie (plantele pot fi proaspete sau uscate) şi lăsaţi amestecul să se „odihnească” peste noapte. A doua zi, spălaţi-vă părul ca de obicei, apoi turnaţi amestecul de plante pe păr, având grijă ca acesta să ajungă pe întreaga podoabă capilară. Nu clătiţi, apoi ştergeţi-vă cu un prosop moale. După prima utilizare veţi vedea o îmbunătăţire, însă, în funcţie de textura părului, se poate să fie nevoie de mai multe tratamente de acest fel înainte de a obţine rezultatele dorite.
Vă conferă un aspect de bronz sănătos
Probabil că nu ştiaţi, însă puteţi obţine o nuanţă ciocolatie, asemănătoare cu cea de bronz, şi fără să fie nevoie să vă expuneţi la raze ultraviolete periculoase. Dacă vreţi să trişaţi puţin sau să prelungiţi efectele soarelui după concediu, preparaţi două căni mari de ceai negru, lăsaţi-l să se răcească bine şi turnaţi-l într-un recipient cu pulverizator. După ce aţi făcut duş şi v-aţi uscat bine, pulverizaţi ceaiul negru pe piele, apoi lăsaţi-l să se usuce şi repetaţi operaţiunea până obţineţi efectul de bronzare pe care îl doriţi.
Ceai pentru sănătatea dinţilor
Pentru a calma durerile de dinţi sau durerile provocate de alte afecţiuni stomatologice (gingivită, afte etc.), clătiţi-vă gura cu o cană de ceai de mentă în care aţi adăugat foarte puţină sare. Graţie efectelor sale antiseptice, menta va calma durerile în momentul în care intră în contact cu zona afectată. Pentru a prepara ceai de mentă, fierbeţi o lingură de frunze de mentă într-o cană cu apă şi aşteptaţi câteva minute. Ceaiul nu trebuie să fie prea fierbinte atunci când îl folosiţi.