Obezitatea şi dependenţa de alcool sunt două afecţiuni care dăunează grav sănătăţii, însă mai există un fel de „boală” care, deşi mai puţin evidentă, este la fel de periculoasă: singurătatea.
Potrivit unui studiu recent efectuat într-o universitate americană, compania şi susţinerea familiei, a prietenilor şi vecinilor dublează şansele oricui de a trăi fericit până la adânci bătrâneţi.
Pe de altă parte, pe baza procesării informaţiilor provenite de la peste 300.000 de persoane, rezultatele studiului sugerează că izolarea socială este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca şi consumul excesiv de alcool sau ca fumatul a 15 ţigări zilnic.
În plus, izolarea este mai periculoasă decât lipsa de activitate fizică şi este de două ori mai periculoasă decât obezitatea. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brigham Young din Utah, cei care au făcut aceste constatări, susţin că lipsa relaţiilor cu oamenii trebuie inclusă pe „lista neagră” a factorilor de risc pentru sănătate.
Conducătoarea studiului, dr. Julianne Holt-Lunstad, a explicat că prietenii şi membrii familiei influenţează în bine starea de sănătate a unei persoane fie oferindu-i acesteia susţinere morală, fie ajutând-o să găsească un scop în viaţă. „Atunci când cineva face parte dintr-un grup şi simte că este responsabil pentru alte persoane, ideea că existenţa lui are un ţel se traduce prin dorinţa de a se îngriji mai bine şi de a-şi asuma mai puţine riscuri”, a explicat Julianne Holt-Lunstad.
Pentru a formula aceste concluzii, echipa de cercetători a analizat datele adunate în 148 de studii anterioare, în cadrul cărora a fost contabilizat numărul de persoane din anturajul subiecţilor, iar starea de sănătate le-a fost monitorizată pe parcursul a şapte ani şi jumătate. Deşi studiul a recunoscut efectul benefic al anturajului, el nu a analizat dacă subiecţii erau implicaţi în relaţii „pozitive” sau „negative”, ci doar a calculat numărul de persoane cu care subiecţii intră în contact. „Concluzia este că nu contează dacă relaţiile sunt bune sau rele, ci important este că aceste contacte cu oamenii din jur există”, a mai spus Julianne Holt-Lunstad.