miercuri, 4 aug 2010 - Anul XV, nr. 181 (4472)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Singurătatea, o problemă mai gravă decât toate viciile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obezitatea şi dependenţa de alcool sunt două afecţiuni care dăunează grav sănătăţii, însă mai există un fel de „boală” care, deşi mai puţin evidentă, este la fel de periculoasă: singurătatea.

Potrivit unui studiu recent efectuat într-o universitate americană, compania şi susţinerea familiei, a prietenilor şi vecinilor dublează şansele oricui de a trăi fericit până la adânci bătrâneţi.

Pe de altă parte, pe baza procesării informaţiilor provenite de la peste 300.000 de persoane, rezultatele studiului sugerează că izolarea socială este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca şi consumul excesiv de alcool sau ca fumatul a 15 ţigări zilnic.

În plus, izolarea este mai periculoasă decât lipsa de activitate fizică şi este de două ori mai periculoasă decât obezitatea. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brigham Young din Utah, cei care au făcut aceste constatări, susţin că lipsa relaţiilor cu oamenii trebuie inclusă pe „lista neagră” a factorilor de risc pentru sănătate.

Conducătoarea studiului, dr. Julianne Holt-Lunstad, a explicat că prietenii şi membrii familiei influenţează în bine starea de sănătate a unei persoane fie oferindu-i acesteia susţinere morală, fie ajutând-o să găsească un scop în viaţă. „Atunci când cineva face parte dintr-un grup şi simte că este responsabil pentru alte persoane, ideea că existenţa lui are un ţel se traduce prin dorinţa de a se îngriji mai bine şi de a-şi asuma mai puţine riscuri”, a explicat Julianne Holt-Lunstad.

Pentru a formula aceste concluzii, echipa de cercetători a analizat datele adunate în 148 de studii anterioare, în cadrul cărora a fost contabilizat numărul de persoane din anturajul subiecţilor, iar starea de sănătate le-a fost monitorizată pe parcursul a şapte ani şi jumătate. Deşi studiul a recunoscut efectul benefic al anturajului, el nu a analizat dacă subiecţii erau implicaţi în relaţii „pozitive” sau „negative”, ci doar a calculat numărul de persoane cu care subiecţii intră în contact. „Concluzia este că nu contează dacă relaţiile sunt bune sau rele, ci important este că aceste contacte cu oamenii din jur există”, a mai spus Julianne Holt-Lunstad.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singurătatea, o problemă mai gravă decât toate viciile.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Singurătatea, o problemă mai gravă decât toate viciile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei