Farmaciile din toată lumea vând numeroase produse create cu scopul de a-i ajuta pe oameni să slăbească, precum suplimente alimentare şi medicamente, însă, deşi eficienţa lor este variabilă, toate pot să coste foarte scump, atât pe plan financiar cât şi medical, informează AFP.
La Congresul internaţional despre obezitate, organizat la Stockholm în perioada 11-15 iulie, chestiunea referitoare la suplimentele alimentare vândute în farmacii a fost tranşată foarte repede. "Păstraţi-vă banii, este singurul lucru pe care riscaţi să îl pierdeţi", a declarat Judith Stern, profesor de ştiinţe nutriţionale şi de medicină internă în cadrul Universităţii Davis din California.
Două studii prezentate cu ocazia acestui congres susţin faptul că suplimentele alimentare sunt total ineficiente.
"Există o mulţime de suplimente pentru slăbit care promit clienţilor o scădere considerabilă în greutate, sub acţiunea unor mecanisme diverse (...) piaţa este imensă, însă, contrar medicamentelor reglementate, eficienţa lor nu a fost deloc dovedită", a declarat la rândul său Thomas Ellrott, directorul Institutului de nutriţie şi de psihologie din cadrul Universităţii de medicină din Göttingen (Germania).
Studiul său a dovedit faptul că din cele nouă suplimente alimentare analizate, care pretindeau că au la bază nouă principii active, "nici unul nu a fost mai eficient comparativ cu pilulele placebo în obţinerea unei scăderi în greutate, în perioada studiată de două luni".
Cu toate acestea, piaţa suplimentelor alimentare este deosebit de profitabilă. "Vânzările mondiale anuale de suplimente dietetice au trecut cu mult de 13 miliarde de dolari", a declarat Igho Onakpoya de la Universitatea Exeter & Plymouth din Marea Britanie, care a efectuat o analiză sistematizată a concluziilor tuturor testelor clinice efectuate pe suplimente alimentare. "Oamenii cred că aceste suplimente reprezintă un mijloc rapid de a slăbi şi sunt dispuşi să cheltuiască adevărate averi pentru acest lucru, însă ei riscă să devină dezamăgiţi, frustraţi şi deprimaţi".
Pentru un ajutor eficient "vândut" în farmacii, oamenii ar trebui să se orienteze către medicamentele reglementate. Ei ar trebui însă să fie extrem de precauţi din cauza efectelor secundare provocate de ingredientele principale.
O moleculă care împiedică instalarea senzaţiei de foame, prin blocarea receptorilor canabinoizi de tipul 1 (CB1), a primit avizul din partea tuturor autorităţilor de control. Însă ea a trebuit să fie retrasă de pe piaţă, deoarece folosirea ei pe termen îndelungat de către publicul larg a evidenţiat un risc psihiatric crescut, clienţii riscând să sufere de depresie.
"Depresia nu este acceptabilă în schimbul unei scăderi de greutate", a declarat Christian Elling, vicepreşedintele laboratorului farmaceutic danez 7TM Pharma.
În locul ei, oamenii de ştiinţă lucrează pentru a obţine o nouă moleculă care va acţiona în acelaşi fel asupra organelor şi muşchilor asociaţi metabolismului, fără să penetreze în creier.
"Absenţa unei expuneri semnificative a creierului, constatată în timpul experimentelor noastre pre-clinice, ne determină să fim optimişti în ceea ce priveşte faptul că blocarea receptorilor CB1 poate reprezenta în continuare o abordare eficientă şi sigură în tratamentul împotriva obezităţii şi a maladiilor asociate", a declarat Christian Elling.
Şi alte medicamente aflate în vânzare pe baza unei prescripţii medicale au o eficienţă dovedită şi recunoscută, cu o pierdere de cel mult 10% din greutatea corporală, echivalentul a 8-9 kilograme pe an. Însă ele nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate, în virtutea aspectului psihologic al luptei cu kilogramele suplimentare.
"Pacienţii sunt adeseori victime ale propriilor lor speranţe", a declarat Luc van Gaal de la Universitatea Anvers (Belgia). "Dacă pacientul nu mai este mulţumit, deoarece procesul de slăbire nu avansează suficient de rapid sau pentru că el îşi dorească să slăbească şi mai mult, trebuie făcute alte teste, dublate dozele... Există deci un risc crescut pentru sănătate", a explicat profesorul belgian, lăsând să se înţeleagă că aceste medicamente pot fi procurate şi în mod ilegal, fără reţetă de la medic.